Az ÁKK szeptemberben megnövelte a 644 milliárd forint egyenértékű (a legutóbb 2021. május 10-én közzétett finanszírozási terv szerinti) nemzetközi devizakötvény-kibocsátási keretét, így lehetővé téve további, benchmark méretű devizakötvény kibocsátás(oka)t - közölte a központ.

A gazdaság vártnál jobb teljesítménye mozgásteret biztosít a további kötvénykibocsátás(ok)ra, amelynek célja a likviditási tartalék növelése egyes stratégiai kormányzati költések (például beruházások és eszközvásárlások) finanszírozása és a 2022-es költségvetési hiány előfinanszírozása céljából. A jelenlegi kedvező nemzetközi tőkepiaci környezet és hozamszintek lehetővé teszik a forrásbevonás megvalósítását, még a jegybanki állampapír vásárlási programok mértékének csökkentése előtt.

A nemzetközi devizakötvény kibocsátás az ÁKK-nak az adósságportfólió átlagos futamideje növelésére vonatkozó stratégiai célját is szolgálni fogja. A további nemzetközi devizakötvény kibocsátással nem változik az adósságkezelő azon stratégiai célja, hogy a devizaadósság részarányát továbbra is a teljes adósság 10-20 százaléka közötti referenciatartományon belül tartsa.

Akár 4,5 milliárd eurónyi forrást is bevonhatnak

A jóváhagyott módosított finanszírozási terv lehetőséget biztosít arra, hogy az ÁKK nemzetközi devizakötvény kibocsátáson keresztül legfeljebb 4,5 milliárd euró egyenértékű nettó forrásbevonást hajtson végre. Az ÁKK  korábbi gyakorlatának megfelelően továbbra is fenntartja a lehetőséget a devizaadósság aktív kezelését célzó másodpiaci műveletek lebonyolítására megfelelő piaci feltételek mellett. 

Az eredetileg tervezett intézményi piac forint kötvény-kibocsátási terve várhatóan 2021 év vége előtt teljesül, ennek ellenére az ÁKK a szokásos módon folytatja a kötvény-aukciókat a likviditási tartalékok további növelése érdekében. Az újonnan jóváhagyott finanszírozási terv lehetőséget nyújt arra, hogy a 2021 május 10-én közzétett finanszírozási tervhez képest 230 milliárd forinttal növelje az intézményi piac forint kötvény kibocsátását. A május 10-én módosított finanszírozási tervhez képest a tervezett lakossági kibocsátási cél 15 milliárd forinttal csökken.

 A kormány 2021-es ESA (eredmény szemléletű) hiánycélja változatlanul a GDP 7,5 százaléka.