Egyeztetések kezdődtek arról, hogy milyen jogszabály módosításokra lehet szükség a Booking.com-ügy miatt – mondta a képviselő a Magyar Nemzetnek. Szatmáry Kristóf hozzátette: a cég több tízmilliárd forinttal tartozhatott a hazai vállalkozásoknak, amelyek augusztus végére 98-99 százalékban megkapták az elmaradt díjakat. Elmondása szerint már nincs rendszerszintű probléma, a fennálló ügyekben pedig zajlanak a vizsgálatok.

A képviselő arról is beszámolt, hogy majdnem minden második vállalkozást érintett az ügy azok közül, akik a cég által fizetési módot igénybe vették. Van, aki néhány héttel később, mások hónapokig nem kaptak pénzt.

Szatmáry Kristóf megjegyezte, vizsgálják, hogy lehet-e uniós jogi keretek között szabályozni, hogy jelentős piaci részesedéssel rendelkező cégek milyen feltételekkel tarthassanak fenn az országban ügyfélszolgálatot.

További problémának nevezte, hogy az általános szerződési feltételek egyoldalú kikötéseket tartalmaztak a Booking.com-nál, amelyektől nem lehetett eltérni.

Azt is vizsgálják, hogy legyen-e olyan állami szerv, amelyik az ilyen nagyságú cégek általános szerződési feltételeit validálja. Azt is számításba veszik, hogy létrehozható-e a vállalkozók számára egy kártalanítási alap.

Hetekig tartó kálvárián van túl a hazai vendéglátás

A Booking.com kifizetési botránya júliusban kezdődött el, amikor sorra elmaradtak a kifizetésekkel. A vállalat eleinte karbantartási problémákra hivatkozott, azonban hetekkel később sem kapták meg többen a pénzüket, ami miatt már több szálláshely működése is veszélybe került.

Habár egyes szállástulajdonos szerint nem a kifizetések elmaradása az egyetlen gond a holland céggel, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elsősorban erre hivatkozva indított gyorsított eljárású vizsgálatot, a minap pedig már a cég budapesti irodáján is rajtaütöttek.

 

 

 

Fizetési fennakadás: van akinek 5 millióval tartozik a Booking

A szolgáltató a weboldal fizetési rendszerének karbantartására hivatkozott a kifizetések megszüntetésénél, csakhogy a javítást már befejezték, de több szállásadó mégis pénz nélkül maradt. A Booking.com online szállásfoglaló oldalon pedig nemcsak a nagy szállásadók, hanem a kisebb magánszállók is hirdetnek.
Bővebben--->