Hivatalosan is megerősítették az első majomhimlős esetet Ausztriában. A vírust egy 35 éves férfi szervezetében találták, akit szombat este majomhimlőre jellemző tünetekkel vittek kórházba Bécsben - írja az Euronews hírportálja.

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították. A tünetek közé a kiütések, a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartoznak - írta korábban az MTI a tünetekről.

Az ember és ember között nehezen, de személyes érintkezés során elsősorban testnedvek, köztük a nyál útján terjedő majomhimlő vírusának nincs ellenszere. Az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal bizonyos fokú védelmet nyújtanak a csak ritkán halálos majomhimlő ellen.

A majomhimlő Közép- és Nyugat-Afrika távoli részein a leggyakoribb. A vírus Észak-Amerikában, Ausztráliában és egyre több európai országban jelenik meg.

Belgiumban már 21 napos karantént is bevezettek a betegség miatt. A közvetlen kontaktokra a karantén nem vonatkozik, náluk csak az esetleges tüneteket kell figyelni. Az Egyesült Királyságban is karantént vezetnek be, a fertőzötteknek pedig himlő elleni védőoltást is felajánlanak. Eddig Portugáliából, Spanyolországból és az Egyesült Királyságból jelentették a legtöbb beteget Európában.

A WHO szombati bejelentése szerint eddig világszerte mintegy nyolcvan fertőzöttet és ötven gyanús esetet jelentettek tizenegy országból.

Magyarországon eddig nem azonosítottak majomhimlővel fertőzött beteget.

A majomhimlőt nem lehet könnyen elkapni, de aggodalomra adhat okot, hogy az eddigi megbetegedések forrása egyelőre ismeretlen. Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata szerint ugyanakkor a betegség általában enyhe lefolyású, és a legtöbb ember néhány hét alatt felépül.

Szlávik: különös ez a fertőzés

"Eddig kizárólag behurcolt esetekről volt szó: a betegséget a lappangási időszakban vitték be az érintettek Nigériából az Egyesült Államokba. Abban, ami most zajlik, az a furcsa, hogy a mostaniak nem ilyen behurcolt esetek. Vagyis a most érintettek – egyiküket kivéve – nem jártak a betegségüket megelőzően Afrikában - mondta a majomhimlővel kapcsolatban Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Mandinernek.
Ez azért különös Szlávik szerint, mert a majomhimlő csak Nyugat-Afrikában és Közép-Afrikában fordult eddig elő. Attól fél a tudományos közösség, hogy megváltozott a vírus, és esetleg könnyebben terjed emberről emberre. De az sem kizárt, hogy a kórokozó egy ideje már Angliában cirkulál. Mindenesetre a koronavírus vége felé riasztó lenne egy újabb kórokozóval szembenézni - nyilatkozta Szlávik.