A közelmúltban Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában kitört járványban több mint 80 esetet erősítettek meg a hatóságok - írja a lap.

Az Egészségügyi Világszervezet közölte, hogy további 50 gyanús esetet vizsgálnak - anélkül, hogy megnevezték volna az érintett országokat -, és figyelmeztetett, hogy valószínűleg több fertőzés is megerősítést nyer.

A majomhimlő Közép- és Nyugat-Afrika távoli részein a leggyakoribb. Ez a járványkitörés meglepte a tudósokat, bár a majomhimlő nem terjed könnyen az emberek között, és a lakosságot érintő kockázatot alacsonynak tartják. Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata szerint a betegség általában enyhe lefolyású, és a legtöbb ember néhány hét alatt felépül.

Miután a járványt először az Egyesült Királyságban azonosították, a vírust Európa-szerte észlelték: Spanyolország, Portugália, Németország, Belgium, Franciaország, Hollandia, Olaszország és Svédország közegészségügyi szervei mind megerősítették eseteiket.

Bár a majomhimlő ellen nincs specifikus vakcina, több ország is közölte, hogy felhalmozza a fekete himlő elleni vakcinákat, amelyek körülbelül 85 százalékban hatékonyak a fertőzés megelőzésében, mivel a két vírus meglehetősen hasonló.

A kitörés azért meglepő, mert olyan országokban észlelték, ahol a betegség nem endémiás. Vagy egy új változatról van szó - bár erre kevés az esély - vagy csak a vírus "jó helyen volt, jó időben" - közölte a WHO.

A szervezet európai regionális igazgatója, Hans Kluge arra figyelmeztetett, hogy a nyári szezonban, amikor az emberek fesztiválokra és bulikra gyűlnek össze, "felgyorsulhat a terjedés".