Műholdfelvételek tanúskodnak arról, hogy Belaruszban sorra épülnek ideiglenesnek tűnő építmények egy elhagyatott katonai bázison. Szakértők szerint ez a Wagner-csoport harcosainak lehet az új tartózkodási helye – számolt be róla a The New York Times.

Az építkezéseket először a Planet Labs észlelte a műholdfelvételeken, két nappal azután, hogy a Wagner-erők hirtelen leállították a Moszkva elleni menetelésüket.

A képeken az látható, hogy a zárt katonai létesítményen belül egy körülbelül nyolc hektáros sportpályát alakítottak ki, amelyen nagy sátrakhoz hasonló, hat sornyi ideiglenesnek tűnő építményt húztak fel.

A lap szerint az építmények mérete, színe és elrendezése hasonlít más katonai sátortáborokhoz, amelyeket az orosz-ukrán háborúban az oroszok és beloruszok építettek.

  • A bázis mintegy 130 kilométerre található Minszktől;
  • és kicsit több mint 20 kilométerre Aszipovicsi városától, ahol több katonai létesítmény, köztük egy gyakorlótér és egy nagy lőszerraktár is található.

Az egység az egyetlen olyan belarusz dandár, amely orosz Iszkander-rakétákkal rendelkezik – mondta a lapnak William Alberque, az International Institute for Strategic Studies védelmi és biztonsági társaság nukleáris fegyverekkel foglalkozó szakértője.

A Planet Labs két héttel ezelőtti felvételein még üres területek láthatók és a bázison alig vagy egyáltalán nem volt aktivitás.

Műholdfelvételek az Asipovicsy melletti katonai bázisról, amelyeken jól látszik, hogy milyen gyors ütemben folyik az építkezés.
Műholdfelvételek az Aszipovicsi melletti katonai bázisról, amelyeken jól látszik, hogy milyen gyors ütemben folyik az építkezés.
Kép: Planet Labs

Hivatalos bejelentés arról nem érkezett, hogy a Wagner-zsoldosok egyáltalán elhagyják-e Ororszországot vagy az ukrajnai harcteret, ha igen, mikor utaznak tovább, illetve hol szállásolják el őket Belaruszban. Egy független orosz hírportál, a Versztka hétfőn szúrta ki, hogy Aszipovicsi lehet a Wagner-harcosok elhelyezésének helyszíne.

Valóban felajánlottuk nekik az egyik elhagyott bázist. Van kerítés, minden megvan, menjenek csak, állítsanak fel sátrakat

– mondta Alekszandar Lukasenko, Belarusz elnöke, kiemelve, hogy segíteni fognak, amiben csak tudnak.

Valamikor a bázis kiürítése után az Aszipovicsi regionális kormányzata 31 épületet vett fel egy ingatlanlistára, amely a bázis épületeit gyűjti össze. Ide felkerültek laktanyák, kantinok és műhelyek is. A nyilvántartás szerint az épületek összesen 37 hektár földterületen állnak.