Az orosz államfő azzal kezdte beszédét, hogy szuverenitás nélkül „lehetetlen” Oroszország léte. Kiemelte a pénzügyi és a technológiai szektor szuverenitásának fontosságát.

Putyin szerint a Nyugat mindent, amit ígért, megadott Ukrajnának, miközben az orosz hadsereg az ukrán ellentámadás kezdete óta több száz harckocsit és több mint kétezer páncélozott járművet semmisített meg.

Leszögezte, akkor lesz Ukrajnában béke, amikor Oroszország a különleges hadműveletben elérte a céljait, melyek változatlanok.

Hozzátette, hogy nem lesz szükség újabb mozgósításra Oroszországban, mivel szerdáig 486 ezren jelentkeztek szerződéses katonának, ami az év végéig szerinte a félmilliót is eléri.

Orbán és Fico nemzetbarátok

Arra a kérdésre, hogy mi az esély Oroszország és a Nyugat közötti viszony helyreállítására, Putyin azt válaszolta: miközben az Európai Unió túlnyomórésze az amerikai „nagy testvértől” függ, addig Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök „nem orosz-, hanem nemzetbarát politikusok”, akik „a saját nemzetük érdekeit védelmezik”.

Ilyen politikus nincs több, egyszerűen nincs, nem is tudom, hogy ez mivel áll összefüggésben, ez a nagy testvértől - az (Egyesült) Államoktól - való nagy függéssel áll kapcsolatban – mondta Vlagyimir Putyin.

Úgy vélekedett, hogy az uniós országok nagyrészt elveszítették szuverenitásukat, és csaknem az összes európai politikus „a hős de Gaulle-ként lép fel”, miközben „a kollaboráns Pétainként viselkedik”.

Kifejezte továbbá készségét a Washingtonnal való kapcsolatok helyreállítására.

Más az invázió, és más a Gázai helyzet

Az orosz államfő arról is beszélt, hogy az ország kész kórházat nyitni a Gázai övezetben, ám ezt egyelőre Izrael nem támogatja. Hozzátette, szerinte az orosz „különleges katonai hadművelet” zónájában nem történt olyan mértékű pusztítás, mint Palesztinában.

Putyin álláspontja szerint a tragédiától függetlenül az orosz és az ukrán „alapvetően egy népet alkot”, és a jelenlegi állapotok polgárháborúhoz hasonlítanak. Szerinte mindig is oroszbarát volt Ukrajna délkeleti része, mivel „a Fekete-tenger partvidékét, amely az orosz-török háborúk eredményeként került Oroszországhoz, Lenin adta oda Ukrajnának”.

Ezért a fentebb is említett területnek és a Krímnek „soha semmi köze nem volt Ukrajnához”, Odessza pedig orosz város – mondta.

Orbán–Putyin-kézfogó: a The Guardian már forrongó európai vezetőkről ír

A cseh miniszterelnök felszólította a nyugati vezetőket, hogy ne dőljenek be Vlagyimir Putyin taktikájának.
Hogy mit mondott pontosan, itt írtuk le részletesen--->