Megkezdődött az uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnaposra tervezett brüsszeli csúcstalálkozója, amelyen az Európai Tanács tagjai megbeszélést folytatnak Oroszország Ukrajna elleni háborújáról, az Ukrajnának nyújtandó további uniós támogatásról, az ország uniós csatlakozásának kilátásairól, az izraeli-palesztin konfliktusról, valamint az Európai Unió (EU) hosszú távú költségvetésének felülvizsgálatáról.

A tagállamok vezetői áttekintik az Ukrajna elleni orosz háború legújabb fejleményeit, az Ukrajnának nyújtott uniós támogatás folytatását, valamint meg fogják vitatni az EU bővítési politikáját, különös tekintettel Ukrajna uniós perspektívájára.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a csúcstalálkozóra szóló meghívójában kiemelte: az uniós tagállamoknak bele kell egyezniük abba, hogy az Európai Unió megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, valamint meg kell állapodniuk arról, hogy hosszú távú stabilitása érdekében az EU 50 milliárd eurót biztosítson az országnak.

Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos vitaponttal összefüggésben az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta: a tagállami vezetőknek szorgalmazniuk kell valamennyi túsz szabadon bocsátását, miközben foglalkozniuk kell a gázai humanitárius helyzettel is.

A tagállamok állam-, illetve kormányfői az októberi, legutóbbi ülésükön folytatott megbeszélésre építve visszatérnek majd a 2021-2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret javasolt felülvizsgálatára.

Át fogják tekinteni továbbá a biztonságról és a védelemről szóló korábbi következtetéseik végrehajtása terén elért eredményeket.

Ezzel kapcsolatban a tanácsi elnök szerint többet kell tenni a védelmi készenlét növelésére irányuló uniós célkitűzések gyors teljesítése érdekében. Dolgozni kell továbbá Európa védelmi piacának létrehozásán, ami – szavai szerint – döntő fontosságú az EU megerősítéséhez.

Széttaposhatja-e Orbán vétója Brüsszel karácsonyi ajándékát?

Meghátrált Orbán Viktorral szemben, pedig továbbra sem világos, hogy elkerülhető-e a kudarc – ilyen kritikákkal illetik Brüsszelben az EU végrehajtó hatalmát, amely 10 milliárd eurót szabadítana fel a magyaroknak, hogy megbékítse a kormányfőt. Bővebben --->