Az európai vezetők forronganak a Putyin-Orbán találkozó miatt – írja tudósításának címében a brit The Guardian.

Petr Pavel cseh elnök szerint az európai vezetőknek nem szabad „bedőlniük” Vlagyimir Putyin taktikájának. Pavel ezt két nappal azután közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedden Kínában találkozott az orosz elnökkel. A cseh elnök szerint Putyin célja, hogy megtörje az európai egységet.

Putyin másfél év után találkozott EU-s kormányfővel – Orbán Viktorral

A magyar miniszterelnök 2022 áprilisa óta az első uniós ország kormányfője, aki találkozott az orosz elnökkel. A pekingi találkozón történt kétoldalú egyeztetésről az osztrák, német sajtó is beszámolt.

A magyar kormányfő hivatala szerint energetikai együttműködésről és békéről tárgyaltak. A The Guardian megjegyzi, hogy Magyarországot régóta bírálják

  • itthon a demokrácia leépítése miatt,
  • míg külföldön főként az Oroszország- és Kína-barát politikája miatt kerül célkeresztbe.

A brit lap példaként említi, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rendszeresen látogat Moszkvába. Hoznak egy másik példát is, mely szerint Magyarország azzal „frusztrálja” szövetségeseit, hogy – Törökországgal együtt – még nem ratifikálta Svédország NATO-tagság iránti kérelmét.

Putyin nem akar békét

Orbán és Putyin mostani találkozója a lap szerint a nyugati fővárosokban „forrongó tisztségviselőket” hagyott maga után. Csütörtöki nyilatkozatában Pavel, egykori NATO-tábornok azt mondta: 

„Mint az már többször kiderült, Putyin nem azzal a céllal találkozik az európai vezetőkkel, hogy békét teremtsen Ukrajnában. A békét mindenféle tárgyalás nélkül is el lehet érni a részéről, egyszerűen azzal, hogy abbahagyja a támadásokat, és kivonja csapatait ukrán területről.”

A cseh elnök szerint Putyin ezeket a találkozókat csak azzal a céllal tartja, hogy „megtörje az európai országok és az egész demokratikus világ egységét”. 

„Nem szabad bedőlnünk a taktikájának”

– szólított fel Petr Pavel.

Szerdán Kaja Kallas észt miniszterelnök mondta azt a Reutersnek, hogy a magyar miniszterelnök Putyinnal való kézfogásáról készült képek „nagyon-nagyon kellemetlenek” és ellentmondanak a logikának.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman szintén élesen bírálta a találkozót: „Magyarország vezetője – egyedül a szövetségeseink között – úgy döntött, hogy egy olyan ember mellett áll, aki felelős az emberiség elleni bűncselekményekért Ukrajnában” – írta a közösségi médiában. „Miközben Oroszország ukrán civileket támad, Magyarország az üzletkötésekért könyörög” – fogalmazott Pressman.

A The Guardian idézi Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárt is, aki így vágott vissza a kritikusoknak: 

„Magyarország álláspontja Oroszországgal és az ukrajnai háborúval kapcsolatban a kezdetektől fogva egyértelmű volt. Mindig is a nyílt és átlátható párbeszédet szorgalmaztuk az érintett felekkel, hogy segítsük ennek a véres konfliktusnak a békés megoldását. Némileg mulatságosnak találom, ahogy ezek a politikusok serényen bírálják a magyar kormányt és azt, hogy nyíltan kinyilvánított érdekünk az Oroszországgal való diplomáciai kapcsolat fenntartása, miközben erkölcsi felsőbbrendűségük legfeljebb csak látszat.”

 

„Többször szóltunk már neki” – óva intik Orbán Viktort Putyintól

Az európai vezetők nem szívlelik, hogy hozzájuk képest a magyar miniszterelnök szembe megy az autópályán – derül ki a konzervatív horvát kormányfő nyilatkozatából.