Eltűnt egy sztárújságíró, aki rangos díjat nyert az Ukrajna elleni orosz invázióról szóló bátor tudósításaiért – tudósított a Daily Beast. A család és a barátok azt mondják, hogy augusztus 3. óta nem hallottak a 26 éves Victoria Roscsina felől, amikor is visszatért az oroszok által megszállt területre annak reményben, hogy ismét tudósíthat a megszálló erők brutalitásáról.

Victoria Roscsina, aki tavaly elnyerte a Nemzetközi Női Média Alapítvány Bátorság az újságírásban díját, 2022-ben kétszer is az orosz hadsereg fogságába esett. Miután mindkétszer sikerült megszöknie, visszatért a frontvonalra, hogy folytassa az emberiesség elleni bűncselekmények feltárásának krónikáját. A tényfeltáró újságíró családja – az édesanyja, az édesapja és a nővére – kétségbe van esve.

A lányom számára az újságírás volt a legfontosabb dolog az életében, nagyon elkötelezett volt a szakmája iránt. Az első fogsága után megkértem, hogy lassítson, és ne menjen a frontra, de ő megállíthatatlan volt. Nem tudta abbahagyni, hogy a megszállt területeken zajló háború híreiről tudósítson

– mondta Vladimir Roscsin a Daily Beastnek.

Édesapja szerint a lánya július 27-én indult el Ukrajnából Lengyelországba, és várhatóan három nappal később érte el az oroszok által megszállt kelet-ukrajnai területeket Oroszországon keresztül. Amikor augusztus 3-án beszéltek vele, elmondta, hogy átjutott a többnapos határellenőrzésen, de azt nem árulta el, hogy pontosan hol van. Augusztus 12-én jelentették először az ukrán hatóságoknak az eltűnését. A család szeptember 21-én hivatalos eltűnési kérelmet nyújtott be az ukrán biztonsági szolgálathoz, az ukrán ideiglenes megszállt területek reintegrációs minisztériumához és az ombudsmanhoz is.

„Befagyasztott foglyok”

Az Ukrán Jogi Tanácsadó Csoport, amely jogi támogatást nyújt az eltűnt ukrán állampolgárok családjainak, elmondta, hogy sok embert tartanak fogva a megszállt orosz területeken hivatalos státusz nélkül, a rejtett fogvatartottakat „befagyasztott foglyoknak” nevezik.

Az eltűnt embereket hónapokig tarthatják ezekben a börtönökben védőügyvédek nélkül, szinte lehetetlen megtalálni őket.

Szvetlana Gannuskina, a 2022-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Memorial emberi jogi szervezet egyik alapítója Victoria Roscsina holléte felől érdeklődött az orosz emberi jogi biztosi hivatalnál, ám egyelőre nem kapott választ. A szabadúszó riporter, a Hromadske médiumnak dolgozott, amikor Oroszország megkezdte Ukrajna teljes körű invázióját. Szülővárosa, Zaporizzsja tüzérségi tűz alatt állt, a szomszédos Donyecki területet pedig elpusztították.

Amikor Victoria Roscsina megkapta az IWMF-díjat, elmagyarázta, miért nem volt hajlandó feladni: „Soha nem féltem elmondani az igazságot, amelyről az embereknek tudniuk kell, és a bűnösöket felelősségre kell vonni. Ezt nem bátorságnak, hanem inkább szakmai kötelességemnek tartom.”