A nemzetközi szabályozó hatóságok képtelenek megfelelően felügyelni az oroszok által megszállt Zaporizzsja atomerőmű biztonságát – derül ki a Greenpeace által összeállított kritikus dossziéból, amelyet csütörtökön küldtek meg a nyugati kormányoknak. Azzal érvelnek, hogy a NAÜ nem képes teljesíteni a követelményeket, de nem hajlandó azt a nyilvánosság előtt beismerni - írta a The Guardian.

A NAÜ azt kockáztatja, hogy normalizálja a nukleáris válságot, amelyre még nem volt példa az atomenergia történetében

– teszik hozzá

A hatalmas zaporizzsjai atomerőművet 2022 márciusának elején foglalta el Oroszország, és azóta is a háború frontvonalában áll.

2022-es felvételek szerint olyan támadások érték, például augusztusban, amikor az ágyúzással lyukak keletkeztek a tárolóegység tetején.

A NAÜ nem kívánta közvetlenül kommentálni a Greenpeace-jelentést, de kiemelte, hogy 2022 szeptembere óta vannak a helyszínen ellenőrök, és jelenlétük nélkül „a világnak nem lennének hiteles információi Európa legnagyobb atomerőművéről”.

A NAÜ szerint

mind a hat reaktor leállt, és új kutak fúrásával elegendő víz áll rendelkezésre a hűtéshez, miután júniusban átszakították a Nova Kahovka vízlépcsőjét. Továbbra is aggodalomra ad okot, hogy az üzemben újabb harcok robbanhatnak ki, miután Ukrajna ellentámadással igyekszik visszaszerezni területét.

A Greenpeace szerint a helyszínen lévő orosz csapatok nagy része valószínűleg el van rejtve, és az ellenőrök arról számoltak be, hogy az erőmű egyes területeit aláaknázták. A felülről is feltárt nyomok azt mutatják, hogy Oroszország rendszeresen lő Grad vagy Smerch rakétavetőkkel ukrán célpontokra az erőműtől 1-18 km-re lévő helyszínekről.

Veszély fenyegeti a zaporizzsjai atomerőművet

Elkerülhető a nukleáris vészhelyzet az ukrajnai robbantás után a magyar szakértő, a BME Természettudományi Karának dékánja szerint. A zaporizzsjai atomerőmű hűtése viszont kérdéses. Bővebben >>>

Az orosz hadsereg valószínűleg pajzsként használja az atomerőmű közelségét az akkumulátortüzek elrettentésére, amely a Greenpeace szerint sérti a NAÜ öt biztonsági alapelvét, amelyek között az szerepel, hogy „nem szabad semmiféle támadást elkövetni az erőműből vagy ellen”, és hogy „nem lehet nehézfegyverek bázisa”.

A NAÜ szeptemberi jelentése megjegyezte, hogy bár az ellenőrök független ellenőrzéseket tudtak végezni a nukleáris telephelyen, „az erőmű egyes területei, például a reaktorépületek teteje vagy a turbinacsarnokok hosszú ideig megközelíthetetlenek maradtak”.

Az orosz vezetők azt kérték, hogy az ellenőrök egy héttel előre értesítsenek minden hozzáférési kérelmet.

Az ilyen kijelentések a Greenpeace szerint azt bizonyítják, hogy a NAÜ nem tudott megfelelni a feladatának az „orosz akadályozása” miatt – és azzal vádolta a 177 tagországot magában foglaló Globális Nukleáris Felügyelőséget, Oroszországot és Ukrajnát is beleértve, hogy „túl messzire vitte a semlegesség iránti elkötelezettségét”.

A Greenpeace-dosszié másolatait szerda este, a közzététel előtt benyújtották a NAÜ számos nemzetközi kormányzótanácsának. Köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország képviselőinek.

Úgy tudni, a Greenpeace Ukrajnával is tárgyalt az üzem helyzetéről.