Az október 15-i lengyelországi választások előtti felfokozott politikai hangulatban, a harmadik hivatali ciklusa megnyeréséért küzdő varsói kormány egy közeli célpontot vett célba: Németországot, NATO-szövetségesét és legnagyobb kereskedelmi partnerét.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetői, a kormányfőt is beleértve azzal vádolják a német vezetést, hogy Berlinből próbálják diktálni a lengyel kormány politikáját a migrációtól a gázig mindenben.

A Reuters beszámolója szerint a viszály megzavarta az Ukrajnát az orosz invázióval szemben támogató, nagyjából egységes európai frontot, és felforgatta a Kijev javára tervezett lengyel-német közös tankjavító üzem tervét.

A PiS vezetése szerint Németország azt is tervezi, hogy a párt fő választási ellenfelét, a liberális Donald Tusk volt miniszterelnököt visszaülteti a hatalomba. A lengyel kormánypárt vezetése próbál rájátszani a Németországgal szembeni bizalmatlanságra, amely a választók egy részében még mindig nagy, mindenekelőtt az idősebb konzervatívok körében, akik emlékeznek a második világháború pusztításaira.

Tudja, hol olvasható (az ellenzék kampányprogramja)? A német újságokban

– mondta Mateusz Morawiecki miniszterelnök egy kampányrendezvényen.

Pártja Tuskot, akinek elmondása szerint nagyapját a második világháború idején erőszakkal besorozták a náci Wehrmachtba, mielőtt a szövetségesek oldalára szökött, német bábnak és Angela Merkel volt német kancellár „politikai férjének” tartja. Egy kampányvideóban gúnyolódott Merkel utódján, Olaf Scholzon is.

A két szomszéd közötti hónapok óta tartó civakodás máris hatással volt az Ukrajna megsegítésére irányuló erőfeszítésekre.

Áprilisban még Németország és Lengyelország védelmi miniszterei a szolidaritás mosolyával és ölelésével bejelentették, hogy Lengyelországban közös központot hoznak létre az ukrajnai harcokban megsérült, német gyártmányú Leopard harckocsik javítására. Az alku azonban gyorsan meghiúsult. 

Nagyon nem hasznos, hogy Lengyelország, a Jog és Igazságosság párti emberek továbbra is ilyen keményen kritizálják Németországot nyilvánosan

– mondta a Reutersnek Ben Hodges amerikai tábornok, aki 2014-17 között az amerikai hadsereg európai erőinek parancsnoka volt.

Egy német forrás szerint Lengyelország túl sok pénzt kér a harckocsik javítási munkálataiért. Egy másik forrás, egy német diplomata szerint a tárgyalások részben azért vallottak kudarcot, mert a német vállalatok vonakodtak megosztani műszaki információkat.

Egyes elemzők úgy vélik, hogy a lengyel retorika a választások után mérséklődhet Berlin felé.

Hogy őszinte legyek, remélem, hogy az én elnököm meghívja majd a két vezetőt, ahogyan a japán és a dél-koreai vezetőket is meghívta Camp Davidbe. Talán valamikor Joe Biden elnök találkozik Andrzej Duda elnökkel és Scholz kancellárral, és azt mondja: "Nem, nem, nem: Srácok, ezt helyre kell hoznunk"

– fűzte hozzá a Reuters kérdésére Hodges.

Lengyel választás: még rosszabbak lehetnek Morawiecki kilátásai

A TVN és a TVN24 számára készített Kantar-felmérés szerint veszített támogatottságából a Jog és Igazságosság párt. Bővebben >>>