Moszkva elleni belső felkelést lezáró megállapodás értelmében Jevgenyij Prigozsin, Vlagyimir Putyin orosz elnök egykori szövetségese Belaruszba vonulhatott száműzetésbe, Wagner-zsoldosai pedig választhattak: csatlakoznak hozzá, integrálódnak az orosz hadseregbe vagy hazatérnek.

Jevgenyij Prigozsinhoz köthető, a megszűnését most bejelentő Patriot Media egyik legismertebb kiadványa a RIA FAN hírportál volt, amely erősen nacionalista, Kreml-barát szerkesztői irányvonalat képviselt, és rendszeresen pozitív hangnemben nyilatkozott az alapító Prigozsinról és a Wagner-csoportról.

Jevgenyij Zubarev, a RIA FAN igazgatója egy szombaton késő este közzétett videóban beszélt tevékenységük beszüntetéséről, ugyanakkor annak okairól már egyáltalán nem beszélt.

A Kommerszant című orosz lap pénteken arról számolt be arról, hogy az orosz hírközlései felügyelet, a Roszkomnadzor indoklás nélkül blokkolta a Prigozsinhoz köthető médiumokat. Mindeközben az orosz média arról is beszámolt, hogy feloszlatták a trollgyárat, amelyet állítólag Prigozsin használt a külföldi országok, köztük az Egyesült Államok közvéleményének befolyásolására.

A sikertelen lázadás ellenére az orosz hatóságok hivatalosan nem helyezték törvényen kívül a Wagner-csoportot, ugyanakkor Vlagyimir Putyin kedden közölte, hogy vizsgálni fogják egykori barátja, egyben szövetsége, Jevgenyij Prigozson vendéglátóipari cégeinek pénzügyeit. Az orosz elnök arról is beszélt, hogy a Wagner és alapítója az elmúlt évben csaknem 2 milliárd dollárt kapott Oroszországtól.

(via Reuters)

Nagy az építkezés, ide költözhetett a Wagner-csoport

Mutatjuk a képeket, amelyek felfedik a Wagner-zsoldosok lehetséges tartózkodási helyét, akik a hétvégi villámlázadást követően lehetőséget kaptak, hogy Belaruszba költözzenek. Bővebben --->