Eltekintve a Berlin központjában alkalmazott fokozott biztonsági intézkedésektől, amelyek az amerikai elnöki látogatásoknál alkalmazott óvintézkedésekkel azonos szintűek, a német kormány reméli, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök látogatása feltűnés nélkül fog lezajlani – írja a BBC.

Ez az esemény ugyanis Németország számára nem is jöhetne rosszabbkor. Erdogan és az egymást követő német kormányok közötti kapcsolatok évek óta nehézkesek, Berlin és Ankara között rendszeresen kirobbannak a viták.

Amikor a német kormányszóvivők a „nehéz partner” kifejezést emlegetik, az emberek tudják, hogy a török elnökről beszélnek.

A Hamász október 7-i atrocitásai és az azt követő izraeli megtorlás a Gázai övezetben Németországot és Törökországot a konfliktus ellentétes oldalára állította.

A török elnök egyre élesebben bírálta Izraelt

Erdogan nem volt hajlandó elítélni a Hamász által elkövetett gyilkosságokat és túszejtéseket, mi több, a csoportot felszabadítóként emlegette. A Hamászt a nyugati szövetségesek, köztük Németország is terrorista szervezetnek minősíti. Úgy tűnt, hogy

a török vezető megkérdőjelezi a zsidó állam létét is, amikor azt mondta, hogy Izrael „saját fasizmusa” aláássa a legitimitását.

Németországi zsidó vezetők azzal vádolták Erdogant, hogy ezekkel a megjegyzéseivel táplálja az antiszemitizmust, és felszólították a német kormányt, hogy mondja le a török elnök látogatását.

Berlin számára Izrael támogatása tabutéma

Németország számára a holokauszt miatti történelmi bűn azt jelenti, hogy Izrael állam támogatása nem képezi vita tárgyát, és Berlin külpolitikájának egyik legfontosabb sarokköve. Amikor a hét elején egy sajtótájékoztatón Erdogan elnök megjegyzéseit kérdezték, Scholz kancellár "abszurdnak" nevezte azokat.

Olaf Scholz és Angela Merkel volt kancellár is többször nevezte Izrael biztonságát Németország államérdekének, amely kifejezés az Izrael iránti megingathatatlan német támogatás gondolatát fejezi ki. Ahogy azonban a gázai övezet elleni izraeli támadások fokozódnak, és a halálos áldozatok száma növekszik, ez az elv egyre nagyobb terhet jelent.

A Hamász-támadások okozta kezdeti sokk után a német mainstream média egyre inkább a gázai humanitárius szenvedést is bemutatja, ami növekvő nyugtalanságot okoz Izrael kíméletlen fellépéseivel kapcsolatban.

Egyre nagyobb a német felháborodás Izrael fellépése miatt

A német utcákon egyre nagyobb a felháborodás Izrael fellépése miatt, és október 7. óta a legtöbb hétvégén palesztinbarát tüntetéseket tartanak. Németországban nagy arab diaszpóra közösségek élnek, amelyek kapcsolatban állnak a gázai emberekkel, vagy szimpatizálnak velük. A palesztinok támogatása néhány német baloldali csoport számára hagyományosan fontos kérdés.

Félő, hogy Erdogan elnök mostani látogatása során a konfliktussal kapcsolatos bármilyen megjegyzése tovább szíthatja a feszültséget.

Németországnak és Törökországnak azonban szüksége van egymásra. Németország fontos kereskedelmi partnere Törökországnak. Emellett itt él a világ legnagyobb török diaszpóra-közössége, és Erdogan számára ez egy választási csatatér. A német-törökök egy része körében ugyanis kifejezetten népszerű.

Erdogan nem hagyja az út szélén németországi szavazóit

Németországban mintegy hárommillió török származású ember él, akiknek a fele még mindig szavazhat. Májusban a választásokon részt vevő németországi török szavazók többsége Erdogan mellett tette le a voksát.

Berlinnek eközben szüksége van a török segítségre a Közel-Keletről érkező migráció megfékezéséhez. Olaf Scholz kancellár azt reméli, hogy felelevenítheti az Ankarával kötött menekültügyi paktumot a menedékkérők visszaküldésére, és nagyobb török támogatást szeretne a Nyugatnak a Putyin elleni háborúban.

Pénteken zárt ajtók mögött ezeket a kérdéseket fogják megvitatni. A német kormányt azonban jobban izgatja, hogy Erdogan mit mondhat majd a nyilvánosság előtt. Scholz még májusban, Erdogan török elnökké történő újraválasztása után hívta meg Berlinbe.

 

Lehullhat Erdogan ortodox álarca, rettegnek a befektetők

Kijelölte a legnagyobb török ellenzéki erő, a Köztársasági Néppárt, kinek az irányításával próbálják a jövőben megtörni Recep Tayyip Erdogan elnök uralmát. Jelenleg azonban az államfő lehet saját maga legnagyobb ellensége. Hosszabb távon gazdasági szempontból kedvező döntés az unortodox monetáris és fiskális politika elhagyása, a közelgő önkormányzati választások kedvéért azonban ismét monetáris lazításba kezdhet. Bővebben --->