A díjátadó ünnepségre november 5-én került volna sor Párizsban, de a szervezők szerint ez nem tűnik a globális ünneplés pillanatának, hivatkozva a folyamatban lévő Izrael-Hamász fegyveres konfliktusra. „A világ eseményeinek változékonyságára való tekintettel úgy döntöttünk, hogy a 2023-as MTV EMA-t nem rendezzük meg, tekintettel arra a több ezer alkalmazottra, stábtagra, művészre, rajongóra és partnerre, akik a világ minden sarkából utaznak, hogy életre keltsék a show-t” – olvasható az MTV közleményében.

A jelöltek között volt Taylor Swift, Olivia Rodrigo, Bad Bunny, Miley Cyrus és Nicki Minaj. A Blank Space énekesnője, Swift kapta a legtöbb jelölést, hét különböző kategóriában indult, de ő most búcsúzik a csillogó díjátadó estétől – írja a Politico.

Az MTV EMA-k a globális zene éves ünnepe. Miközben az Izraelben és a Gázai övezetben zajló pusztító eseményeket nézzük, ez nem tűnik a globális ünneplés pillanatának. Mivel már több ezer életet vesztettünk, ez a gyász pillanata

– közölte az MTV. 

Az MTV EMA-t utoljára 1995-ben rendezték meg Párizsban. Franciaországban a Hamász e hónap elején Izrael ellen intézett támadása óta nagyfokú riadókészültség van érvényben. Az elmúlt héten több repülőteret, a Versailles-i kastélyt és a Louvre múzeumot is kiürítették bombariadó miatt, a múlt héten pedig egy francia tanár halt meg Arrasban, akit egy helyi gimnáziumba halálra késelt egy radikális iszlamista volt diák.