Líbiában nyolc tisztségviselőt őrizetbe vettek az árvizek miatt elsodort gátak állapotával kapcsolatos nyomozásban – jelentette be az észak-afrikai ország főügyészsége hétfőn.

Az őrizetbe vetteket – akik a kormány vízgazdálkodási ügyosztálya, illetve a gátak felügyeletét ellátó hivatal jelenlegi vagy volt dolgozói – hanyagsággal gyanúsítják, vasárnap pedig már ki is hallgatták őket

– közölte Sziddík esz-Szúr főügyész, hozzátéve, hogy az eljárás idejére az érintettek börtönben maradnak.

Az ügyészség közleménye szerint kihallgatták az árvíz sújtotta Derna volt polgármesterét, Abdel-Moneim al-Gajszít is, akit a katasztrófa után már felmentettek tisztségéből.

Líbia keleti részén néhány hete söpört végig a Daniel nevű vihar, a heves esőzések következtében a térségben szeptember 11-én leomlott két védőgát, és szökőárnak is beillő árhullám árasztotta el a csaknem százezer lakosú Derna közepén húzódó völgyet. Az ár mindent elsodort, amit csak az útjában talált.

A gátakat a hetvenes években építette egy jugoszláv vállalat, ám évtizedek óta nem voltak karban tartva, jóllehet az áradások gyakoriak a térségben.

Szakértők korábban már felhívták a figyelmet a gátak rossz állapotára, egy tavalyelőtti számvevőszéki jelentés szerint pedig

a gátakat nem tartották karban annak ellenére sem, hogy több mint kétmillió dollárt (730 millió forint) utaltak át erre a célra 2012-ben és 2013-ban.

Mindeközben 2007-ben egy török vállalat megbízást kapott a munkálatok elvégzésére, valamint egy harmadik gát megépítésére is: az Arsel nevű cég a weboldalán azt közölte, 2012-ben el is végezte a munkákat, ám a megkeresésekre azóta sem válaszolt.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodájának (OCHA) a múlt héten közzétett adatai szerint mintegy 11 300 ember vesztette életét az áradások következtében Derna városban, és több mint 10 ezer embert tartanak nyilván eltűntként. Mentőcsapatok szerint még mindig rengeteg holttest lehet a romok alatt. A vihar Kelet-Líbia több más településén is pusztított.

A környéken több tüntetés is kirobbant, az emberek a hatóságok felelősségre vonását, valamint a tobruki parlementnek és az azt elnöklő Agila Szálehnek a lemondását követelték.

A nyomozás az ország politikai megosztottsága miatt vélhetően jó ideig eltarthat: 2014 óta Líbiában gyakorlatilag két kormányzat működik – a nemzetközileg elismert a fővárosban, Tripoliban, valamint egy másik a fővárostól mintegy 400 kilométerre keletre Szirtben.