Életét vesztette egy görög mentőcsapat négy tagja egy közúti balesetben Líbiában. A tragikus balesetben tizenöten megsérültek, közülük heten súlyos állapotban vannak – ismertette Uszmán Abdul Dzsalíl televízióban közvetített sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a 19 fős mentőcsapatot szállító jármű az árvízkatasztrófa sújtotta kelet-líbiai Dernánál frontálisan ütközött egy líbiai család autójával. A balesetben a család három tagja is életét vesztette.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) legfrissebb adatai szerint mintegy 11 300 ember életét követelték Dernában az áradások és 10 100 embert tartanak nyilván eltűntként. További 170 ember Líbia más térségeiben vesztette életét az ítéletidőben. A Daniel nevű vihar múlt hétfőre virradóra csapott le a százezer lakosú Dernára, két gát átszakadt, aminek következtében szökőárral felérő víztömeg árasztotta el a városon átívelő völgyet.

Ezek a számok várhatóan növekedni fognak, ahogy a kutató-mentő csapatok fáradhatatlanul további túlélők után kutatnak – ismertette az adatokat az OCHA a líbiai vörös félholdra hivatkozva. Utóbbi segélyszervezet azonban visszautasította a számadatokat. A hivatalos számokat a líbiai hatóságok által erre felhatalmazott ügynökség teszi közzé – húzta alá a líbiai vörös félhold.

A dernai polgármester a héten azt mondta, hogy akár a húszezret is elérheti a halálos áldozatok száma, szombaton azonban a kelet-líbiai kormány hivatalosan 3252-re tette a halottak számát.

A tripoli székhelyű líbiai nemzeti egységkormány adatai szerint az ár legkevesebb 891 épületet pusztított el Dernában, másik 211 épületben részleges károk keletkeztek, 398-at pedig elöntött az iszap. A város épületeinek negyedében keletkeztek károk. A tripoli vezetés egyben elrendelte, ivóvíz rendelkezésre bocsájtását a katasztrófa sújtotta régióknak.

2011 óta az országnak két kormánya van, az egyik, a nemzetközi közösség által elismert, Abdel-Hamíd Dbeibah miniszterelnök vezette adminisztráció a nyugat-líbiai Tripoliban működik, a másik, amely Halifa Haftar hadúr táborának szövetségese, az ország keleti részében.

Fogy a remény a szökőár után, még 9 ezer embert keresnek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombati közleménye szerint 3958 ember holttestét találtak meg és azonosították, és több mint 9 ezren eltűntek hat nappal a kelet-líbiai települést sújtó katasztrófa után. Bővebben >>>