Az újságírók elleni célzott verbális támadások, amelyek túlmutatnak a médiának címzett jogos kritikán, elrettentő hatással járhatnak, és alááshatják az emberi jogok érvényesülését – foglalt állást csütörtökön Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa.

Közleményében Mijatovic bejelentette, hogy a hétvégén megjelent, a finn kormányt kritizáló újságcikke miatt online bántalmazás éri Ida Erämaa finn újságírót, a neki címzett üzenetek fizikai és szexuális erőszakkal is fenyegetnek. Számos tisztségviselő személyes megjegyzéseket is tett az újságíróra a közösségi médián keresztül, az emberi jogi biztos véleménye szerint „nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy újságíróként hiteltelenítsék”.

Aggodalommal követem az Ida Erämaa ellen indított lejárató kampányt. Ez a súlyos eset nem maradhat szankcionálás nélkül. A fenyegetéseket ki kell vizsgálni és el kell ítélni

– fogalmazott az ET emberi jogi biztosa.

A gyűlöletbeszéd nem védett beszédforma

Mijatovic aláhúzta: a gyűlöletbeszéd nem védett beszédforma. A közéleti személyiségeknek, köztük a politikusoknak és a magas rangú tisztségviselőknek kötelességük és felelősségük is tartózkodni a gyűlöletbeszéd és a megbélyegző nyelvezet használatától. Egyértelműen el kell ítélniük az ilyen beszéd használatát.

A gyűlöletbeszéd eltűrése, az online zaklatásról való hallgatás vagy a gyenge reakció az ilyen viselkedés elnézésének tekinthető, ami viszont további verbális és fizikai erőszakhoz vezethet.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa felszólította a finn hatóságokat, hogy egyértelműen ítéljék el az Erämaa elleni lejárató kampányt és minden erőszakos online fenyegetést. Vizsgálják ki az esetet, és adjanak meg számára minden szükséges segítséget – számolt be róla az MTI.