Az egykori Csehszlovákia (Cseh Köztársaság és Szlovákia) a régi keleti blokk maradványából, mára a világ egyik legnagyobb autógyártó régiójává vált – kezdi írását a Bloomberg

Az Európa Detroitjaként ismertté vált terület azonban 2024-et átalakulással kezdi, mivel az elektromos járművekre való átállás felgyorsul, és az Európai Unió a hazai gyártást támogatja. Azonban a felzárkózás helyett a kihívás az lesz, hogy elkerüljék a lemaradást és a gazdaság dinamikusan növekvő teljesítményének aláásását.

Az autógyártók nagy összegeket fektetnek be az elektromos autókra való átállásba. A Volkswagen AG 2025 után kezdi meg a teljesen elektromos SUV modellek gyártását Szlovákiában, míg a Volvo egy új üzemet épít Kassa közelében, ahol 2026-tól kezdődően elektromos járműveket (EV-ket) fognak gyártani. A kérdés az, hogy mi lesz a beszállítók hatalmas hálózatával, amelyek az iparág gerincét alkotják.

A legrosszabb esetben akár 85 ezer szlovákiai munkahely – ami a munkaerő 4,5 százaléka – is megszűnhet az elektromobilitásra való átállással

– derül ki a Pozsonyban működő GLOBSEC tanulmányából.

Az átálláshoz akkumulátorgyárakat kell építeni

Csehországban a miniszterelnök stratégiai prioritásként kezelte a helyi autóipar átállásának segítését. Szlovákiához hasonlóan az ország is több szakaszban tárgyal potenciális befektetőkkel akkumulátorgyárak építéséről, bár egyikük sem közelíti meg Magyarország és Lengyelország vonzerejét.

Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban fejenként több autót gyártanak, mint bárhol máshol a világon. Exportjuk legalább negyede az autógyáraktól függ, ami az elmúlt két évtizedben Szlovákiában átlagosan 3,5 százalékos, a Cseh Köztársaságban pedig 2,4 százalékos gazdasági növekedést eredményezett, ami magasabb, mint az EU átlaga.

Szlovákia ipari termelésének fele az autógyártóktól és beszállítóiktól származik. A Szlovákia területén található autógyártók és autóipari beszállítók összesen 260 ezer embert foglalkoztat, míg Csehországban az ágazatban foglalkoztatottak szám csaknem a kétszerese ennek.

Az autógyártókat támogató vállalatok százai vannak szétszórva a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában, akik most próbálják megtartani a megrendeléseket és a munkahelyeket az iparágban. A nyomás abból a tényből ered, hogy egy hagyományos autó hajtásláncában mintegy 200 mozgó alkatrész van, míg egy elektromos autóban ennek tizede. 

Az EU-ra mutogatnak

A kritikusok az EU-t hibáztatják az iparág aláásásáért. Zdenek Zajicek, a cseh ipari szövetség vezetője szerint az átállás túl gyors, és a vállalatoknak még nehezebb lesz versenyezniük Kínával.

Európa nagy tempót vett fel, és olyan irányba indult el, amely bizonyos értelemben hátrányos helyzetbe hoz minket más kontinensekkel szemben

– mondta egy novemberben online közzétett interjúban.

Egyes vállalatok már érzik a változás szelét: van olyan sebességváltó gyártó, ahol októberben 192 alkalmazottat bocsátottak el a növekvő költségek miatt. Egy másik beszállító, azt mondta, hogy meg kell felelnie az EU zöld kritériumainak, amelyeket a kínai versenytársak nem teljesítenek.

Csehország és Szlovákia azt kockáztatja, hogy lemarad a befektetők vonzása terén, akik elektromos akkumulátorgyárakat építenének. Magyarországon és Lengyelországban közel egy tucat gyár már termel vagy épül.

Vazil Hudak, Szlovákia volt gazdasági minisztere és a GLOBSEC agytröszt alelnöke szerint a probléma az,

hogy ha az autógyártók a bővítés mellett döntenek, akkor az új gyártást oda irányíthatják, ahol a közelben vannak akkumulátor-beszállítók.

A Volkswagen novemberben azt mondta, hogy jelenleg „nincs üzleti indok” egy újabb akkumulátorgyár létesítésére, miután más európai és kanadai telephelyeket is kiválasztott.