A magyar miniszterelnök egy éven át óvakodott attól, hogy jobban eltávolodjon a demokráciától, mivel tárgyalásban állt az Európai Bizottsággal a visszatartott pénzek feloldásáról. De most, hat hónappal az európai választások előtt láthatóan visszatér a korábbi gyakorlathoz, miután még mind mindig nem jutott hozzá az eurómilliárdokhoz. Így indítja közös cikkét Virginie Malingre és Jean-Baptiste Chastand, a Le Monde brüsszeli és bécsi tudósítója, 

Budapesten kampány indult a nemzeti szuverenitásért, kölcsönvéve a miniszterelnök „rögeszmés” nyelvezetét. A szuverenitási törvény az ellenzéket, a megmaradt független szerkesztőségeket és a civileket, vagy ahogy a hatalom hívni szokta őket: a dollárbaloldalt veszi célba. Orbán Viktor ugyanis azzal vádolja őket, hogy a legutóbbi választások során pénzt kaptak egy amerikai szervezettől – írja a francia napilap.

Az egész országot elárasztó óriásplakátokon Ursula von der Leyen látható, Alex Soros társaságában, akinek az apja az előző években Orbán Viktor kedvenc célpontja volt, és útjára indult a nemzeti konzultáció is, ami az egyik bevált kommunikációs trükk a hatalom számára.

Az új célpont: ifjabb Soros és Ursula von der Leyen

Nagyban készülnek Orbán Viktorék a jövő júniusi európai parlamenti választásokra, egyfajta indításként előkerültek ismét az óriásplakátok, ám ezúttal új főszereplőkkel. Ursula von der Leyen uniós bizottság elnök mellett Alex Soros látható, aki nem más, mint a liberális, magyar származású Soros György fia, aki Orbán Viktornak és pártjának, a Fidesznek már bevett  célpontja – írja a Reuters.  A lap emlékeztet rá, hogy a Brüsszelt célzó, sorosozó kampányok során rendre előkerült az antiszemitizmus vádja, amit a Fidesz határozottan igyekezett cáfolni. 

Orbán Viktor, miközben kormányával a Brüsszel által felfüggesztett több milliárd eurós uniós források feloldására törekszik, szombaton azt mondta, hogy Magyarországnak nemet kell mondania a Brüsszelben felépített Európa-modellre.  Azt is kijelentette, hogy az uniót nem elhagyni kell, hanem megváltoztatni, és ez csak akkor lehetséges, ha Brüsszelben radikális változások lesznek.