Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán közzétett nyilatkozatában üdvözölte az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a túszok elengedéséről és a tűzszünetről létrejött megállapodást, ugyanakkor minden túsz szabadon bocsátására szólította fel a terrorszervezetet.

A német politikus kijelentette: osztozik mindazon családok örömében, amelyek tagjai hamarosan újra megölelhetik szeretteiket. „Nagyon hálás vagyok mindazoknak, akik az elmúlt hetekben diplomáciai csatornákon keresztül fáradhatatlanul dolgoztak a megállapodás kidolgozásán.”

Segélyszállítmányok és fegyverszünet

Az Európai Bizottság minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a tűzszünetet a Gázába irányuló humanitárius segélyek eljuttatására használja fel. Von der Leyen arra kérte Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztost, hogy a lehető leggyorsabban növelje az uniós segélyszállítmányok gyakoriságát a gázai humanitárius válság enyhítése érdekében.

Az izraeli kormány és a Hamász szerdán állapodott meg a harcok négynapos szüneteltetéséről, hogy lehetővé tegyék 50 Gázában fogva tartott túsz szabadon bocsátását 150 Izraelben fogva tartott palesztinért cserébe, valamint a humanitárius segélyek bejutását az ostromlott enklávéba. A Hamász vélhetően több mint 200 túszt tart fogva, akiket akkor ejtettek el, amikor harcosai október 7-én Izraelbe törtek, és számítások szerint 1200 embert öltek meg.

 

Több tucat túszt engednek szabadon

Izrael és a Hamász tűzszünetet köt egymással, ezzel lehetővé téve 50 gázai túsz szabadon bocsátását. A titkos tárgyalásokon közvetítő Katar, valamint az Egyesült Államok, Izrael és a Hamász tisztviselői már napok óta azt mondták, hogy a megállapodás küszöbön áll.50 nőt és gyermeket engednek szabadon négy nap alatt, ameddig a harcok szünetelnek. Minden további 10 túsz elengedése esetén a szünet további egy nappal meghosszabbodik. Izrael kormánya elkötelezett amellett, hogy minden túszt hazatérjen. Ma este jóváhagyta azt a javasolt megállapodást, amely a cél elérésének első lépése – áll az a kormány közleményében.