Orbán korábban egy nyílt levelet írt az Európai Tanács elnökének, melyben azt sürgette, hogy hívjanak össze egy Ukrajnáról szóló stratégiai megbeszélést. Hozzátette, hogy amennyiben erre nem kerül sor, Magyarország megvétózza az Ukrajnának szánt támogatások folyósítását és EU-csatlakozási tárgyalásának megkezdését.

A Politico szerint Charles Michel célja a látogatással az, hogy olyan alkut kössön Orbánnal, amely megakadályozza, hogy a december közepén esedékes uniós csúcstalálkozó zátonyra fusson.

A lap szerint a diplomaták úgy vélik, hogy a Kijevnek nyújtott amerikai támogatással kapcsolatosan felmerülő kételyek, továbbá a harctéren elért előrelépés hiánya miatt Orbán „felbátorodott”, és szerintük ezúttal többről lehet szó egy teátrális fenyegetésnél.

A kormányfő ellenállásai miatt egyelőre úgy tűnik, hogy az EU-nak jövő év elejére kell halasztania a hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával és Moldovával – írja a lap.

Mindeközben az EU végrehajtó testülete csütörtökön 900 millió euró folyósítását javasolta Magyarországnak az Oroszországtól való energiafüggőség csökkentését célzó program (REPowerEU) részeként.

 Az Európai Bizottság szerint azonban ez a pénzalap nem függ a jogállamisági követelményektől, és azonnali energiatámogatásra szolgál.

Hivatalos! Az Európai Bizottság közel egymilliárd eurót szabadít fel hazánk számára

Az Európai Bizottság honlapján megjelent a hír, hazánk pénzhez jut, igaz, a rendszeres kifizetésekhez végig kell járni a huszonhét mérföldkövet.
Bővebben--->