Az orosz ukrajnai invázióra válaszul hozott számos intézkedés támogatottsága továbbra is nagyon magas az EU-ban. Az Eurobarométer felmérése alapján tízből csaknem kilencen (89 százalék) egyetértenek azzal, hogy humanitárius segítséget nyújtsanak a háború által érintett embereknek, és tízből több mint nyolcan (84 százalék) támogatják a háború elől menekülő emberek befogadását az EU-ba.

A válaszadók 72 százaléka egyetért azzal, hogy pénzügyi támogatást nyújtson Ukrajnának. Ugyanilyen arányban (72 százalék) támogatják az orosz kormánnyal, vállalatokkal és magánszemélyekkel szembeni gazdasági szankciókat.

Tízből körülbelül hatan helyeslik, hogy az EU tagjelölt státuszt ad Ukrajnának (61 százalék), valamint azt, hogy az EU finanszírozza Ukrajnának katonai felszerelések vásárlását és szállítását (60 százalék).

A legtöbb válaszadó elégedett az EU válaszával az ukrajnai orosz invázióra (57 százalék). Az európaiak 54 százaléka mondja ugyanezt nemzeti kormánya válaszáról.

Tízből több mint nyolc válaszadó egyetért azzal, hogy az EU-nak jelentős mértékben be kell fektetnie a megújuló energiákba (83 százalék), és a lehető leghamarabb csökkentenie kell az orosz energiaforrásoktól való függőségét (81 százalék).

Tízből közel hét válaszadó (69 százalék) támogatja a közös európai migrációs politikát, míg 68 százalék támogatja a közös európai menekültügyi rendszert. Ugyanakkor az európai válaszadók háromnegyede (75 százalék) támogatja az EU külső határainak több európai határőrséggel és parti őrséggel történő megerősítését.

A 100. Standard Eurobarométer felméréséből kiderül, hogy az európaiak 28 százaléka úgy gondolja, hogy egyrészt a bevándorlás, másrészt az ukrajnai háború az EU előtt álló két legfontosabb kérdés közé tartozik.

Ezután következik a nemzetközi helyzet (24 százalék), majd az „emelkedő árak/infláció/megélhetési költségek” (20 százalék), a negyedik helyen végzett, míg tavaly tavasszal ez volt a első számú aggodalom.

Tízből hét uniós polgár (70 százalék) úgy gondolja, hogy az Európai Unió a stabilitás helye a zavaros világban. Ez minden tagállamban így van a válaszadók többségével. Ráadásul tízből több mint hat polgár (61 százalék) optimista az EU jövőjét illetően. Igaz a franciák és a görögök már pesszimisták, náluk azok vannak többségben, akik sötéten látják az Unió jövőjét. Ugyanakkor a magyar válaszadók 40 százaléka vélekedett pesszimistán, míg 57 százaléka pozitívan az EU jövőjéről.

A magyarok 70 százaléka tudja, mi a dörgés, de a kormány még több kontrollt vezet be

A Nézőpont Intézet bemutatta a Hófehér gazdaság felé című legújabb elemzését, amely Magyarország gazdaságfehérítési eredményeit mutatja be közép-európai összehasonlításban. A rendezvényen Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta, még szélesebb kontroll alá vonják a magyar gazdaságot. De kiderült az is, hogy tízből hét magyar hisz a kapcsolati tőkében. Bővebben --->