A felmérés szerint legtöbbször a műszaki képzettségű munkaerő, szembesül készséghiánnyal, mint a laboratóriumi dolgozók vagy a szerelők.

A szektor mintegy 42 százaléka küzd a képzett munkaerő hiányával Európában, ami főként az ipari és a feldolgozóipari vállalkozások számára jelent gondot. A hiány miatt általánosságban megnövekszik a meglévő személyzet munkaterhelése, az értékesítés és annak lehetőségei csökkennek, továbbá visszaesik a növekedés és a nyereség.

kkv-k 14 százaléka szerint a szakképzettségi hiány kezelésére más uniós tagállamokból alkalmaznak személyzetet. A legnagyobb gondot a munkaerőben a nyelvi akadályok, kisebb mértékben pedig az adminisztratív nehézségek jelentik.

A kkv-k többsége aránylag elégedett a szakpolitikai támogatással, melyet a hiány kezelésére kaptak, azonban úgy vélik, volna még hova fejlődni: a mikrovállalkozások az adózási ösztönzőket, a közvetlen támogatásokat szorgalmaznák, míg a közepes méretű vállalkozások a továbbképzési lehetőségeket tartják a leghasznosabbnak.

 

 

 

Jó hírt közölt a kkv-szektorral Nagy Márton

Eddig 440 ezer hazai vállalkozás élt a a Széchenyi Kártya Program nyújtotta lehetőséggel.
Bővebben--->