A bürokráciacsökkentés és az építkezések felpörgetése érdekében elfogadott jogszabály értelmében a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű lakóépület építéséhez nem kell az első fokú építési hatósághoz fordulni építési engedélyért, elegendő lesz az egyszerű bejelentési kötelezettség az építésügyi hatóságnak. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón azt is bejelentette, jövőre megvizsgálják,  milyen feltételekkel lehet ezt a könnyítést a társasházépítésekre is kiterjeszteni.

A jogszabály értelmében a kivitelezést csakis az érvényes építési szabályok betartásával lehet megvalósítani, amit az építési hatóság ellenőrizhet is.

Ha az új szabályozást a kormány a jelenlegi keretek közé kívánja illeszteni, az káoszhoz, befejezetlen építkezésekhez és perek sokaságához vezet - kommentálta lapunknak a bejelentést Koji László, az ÉVOSZ elnöke.  Az építési engedélyezés helyetti bejelentési kötelezettség a jelenleginél sokkal nagyobb felelősséget ró a tervezőkre és a kivitelezőkre, anélkül az előzetes kontroll nélkül kell dolgozniuk, amit eddig az elsődleges építési hatóság átláthatóan gyakorolt. Kérdés, hogy milyen ezzel egyenértékű elem jelenik meg a részletszabályozásban - vetette fel Koji.

Ma Magyarországon a helyi és a területfejlesztési szabályozások és az építési törvény sokszínűsége miatt nem lehet elvárni a tervezőktől, kivitelezőktől, hogy előzetes ellenőrzés nélkül mindnek, hiba nélkül megfeleljenek. Utólagos felülvizsgálatnál pedig egy már folyamatban lévő építkezést ellenőriznek, ami annak félbemaradásával, perek indításának rizikójával, komoly veszteségekkel jár - figyelmeztet Koji.

Az ÉVOSZ elnöke azt is elképzelhetetlennek tartja, hogy az építkezés közvetlen környezetében lévők véleményezési, fellebbezési joga ne maradjon meg, ám kérdés, hogy erre hogyan lesz mód az egyszerű bejelentésnél.