Rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánította a Rozsdaövezeti bizottság a Property Market BudaPart városnegyed fejlesztésének helyszínét; a besorolás további lendületet ad a Kopaszi-gátnál épülő fejlesztésnek - közölte Schrancz Mihály, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója. 

A Kopaszi-gáttal szemben épülő új városnegyed, a BudaPart rozsdaövezeti besorolása kedvez a lakásvásárlóknak is, mert az 5 százalékos áfával épülő rozsdaövezeti lakások után a vevők visszaigényelhetik az áfát. A visszaigénylés visszamenőleg nem érvényesíthető (a rendelet hatályba lépése előtti befizetések esetében), csak a további részletekre, vásárlásokra vonatkozik - idézi az MTI a cég közleményét. 

Schrancz Mihály azt is elmondta, hoogy a besorolás gyorsítja és egyszerűsíti a beruházást. A rozsdaövezetek fejlesztésére irányuló akcióterv célja, hogy az elhanyagolt ipari területeket helyreállítsák, kármentesítsék a fejlesztők, illetve új projekteket indítsanak ott, ezzel segítve a városrészek rehabilitációját. 

A vállalat első projektje, a BudaPart 2016-ban indult, a különleges városrészként fejlesztett területből 10 hektár a Lágymányosi-öböl vízfelülete, és 20 hektár városi park, amelynek része Budapest egyik legnagyobb közparkja, a Kopaszi-gát is.

Tiborcz István szállodai és ingatlanos vállalkozó a közelmúltban megjelent ebben a beruházásban is: közvetve beszállt a Lágymányosi öbölben épülő lakásokat és irodákat éoítő és értékesítő, Garancsi István és Hernádi Zsolt fémjelezte Kopaszi Gát Kft.-be. A Tiborcz cégéhez köthető Diófa Alapkezelő által kezelt Főnix Magántőkealapon keresztül közvetett egyedüli negatív irányítást szerzett.

A városrészfejlesztés első két ütemét már lezárták, 1100 lakást értékesítettek is, az első két irodaépületet és az első öt lakóházat már birtokba vették a lakók és a bérlők. A megközelítőleg tízéves, maximum hat fázisban megvalósuló beruházás - 54 hektáron épül, itt 15 lakóépületben 3 ezer lakás, 12 irodaházban 250 ezer négyzetméter irodaterület és 15 ezer négyzetméter kereskedelmi terület jön létre -, ahol mintegy 25-30 ezer városlakó élhet és dolgozhat a közeljövőben.  

Az ingatlanfejlesztő cég tavaly jelentős növekedést ért el: rekordszintre, 500 milliárd forintra nőtt a Property Market Kft. fejlesztési portfóliójának értéke 2021-ben, miközben árbevétele elérte a 2,3 milliárd forintot, adózott eredménye pedig 847 millió forintot tett ki. A nyilvános cégadatok szerint a kft. adózott eredménye 2020-ban 80 millió forintot, árbevétele 1,278 milliárd forintot tett ki.