Nagyra nőtt a Property Market Kft. fejlesztési portfóliójának értéke: tavaly elérte az 500 milliárd forintot, ami több mint 500 ezer négyzetmétert jelent 26 épületben (16 lakóépület, 7 iroda és 3 hotel). A cég a passzív portfóliójában további 500 milliárdos, 27 épületre vonatkozó, 500 ezer négyzetméternyi fejlesztési potenciállal rendelkezik, amelyekre szerződéssel rendelkezik – összegezte a 2021-es év mérföldköveit Schrancz Mihály, a Property Market ügyvezető igazgatója.

A Covid újabb hullámai, az erősödő infláció és a növekvő bizonytalanság ellenére is jó évet zártak 2021-ben, a cég árbevétele 2019 és 2021 között a duplájára nőtt. Az ingatlanfejlesztő árbevétele 2021-ben elérte a 2,3 milliárd forintot, míg adózott eredménye 847 millió forintot tett ki. A portfólió jelentősen bővült, a Covid előtt 7, jelenleg 26 projekt fejlesztése zajlik vagy már befejeződött. Ezzel párhozamosan a szakértők létszáma megduplázódott, elérte az 50 főt - írja a cég közleményében.

2021-ben elsősorban a lakáspiac pörgött, itt szép eredményeket ért el a cég, az irodapiac viszont belassult - közölte Schrancz Mihály. Ugyan általában a turizmus visszaesésével a hotelfejlesztések is lassultak, de a Property Market 3 hotelfejlesztésben is aktív.

A fejlesztés alatt álló projektjeik közül a BudaPart gigaprojekt - megközelítőleg tíz éves, maximum hat fázisban megvalósuló beruházás - 54 hektáron épül, itt 15 lakóépületben 3000 lakás, 12 irodaházban 250 ezer négyzetméter irodaterület és 15 ezer négyzetméter kereskedelmi terület jön létre, ahol mintegy 25-30 ezer városlakó élhet és dolgozhat a közeljövőben - fejtette ki Schrancz. A 2015-ben megkezdett városrészfejlesztés első két ütemét már lezárták, 1100 lakást értékesítettek. Az első két irodaépületet és az első öt lakóházat már birtokba vették a lakók és a bérlők.

Sok épület elfér a BudaParton. Kép: Property Market Kft.

Az ügyvezető beszámolt arról is, hogy a BudaPart projekt finanszírozására tavaly sikeres kötvénykibocsátás zajlott le 32 milliárd forintértékben, a teljes összeget lejegyezték, a kötvények futamideje 10 év, kamata fix 5,5 százalék.

A BudaPart mellett a Property megkezdte a Bem Center értékesítését, ami a Bem József téren álló Radetzky-laktanya helyén megvalósuló szálloda- és irodafejlesztés.

A budapesti egykori Dürer kert helyén is irodákat és lakásokat építenek. A 3,7 hektáron zajló fejlesztésben megépül 3 lakóépületben 208 lakás és 2 irodaházban létrejön 42 ezer négyzetméter irodaterület.

Dürer Park. Látványterv.
Dürer Park. Látványterv.
Kép: Property Market Kft.

Átrendeződhet a piac

Az idei kilátásokat a covid már kevésbé árnyékolja be, de a szektornak újabb, és egyelőre nem enyhülő problémákkal kell szembenéznie - véli Schrancz Mihály. Az Ukrajna elleni háború, az infláció és az ellátási láncok akadozása mind óriás kockázatot jelentenek az egész piacnak. Az ügyvezető szerint a jelenlegi gazdasági környezet átrendezi az ingatlanfejlesztői piacot. "Ilyen helyzetben a tőkeerős, jó termékkel és lokációval rendelkező szereplők jutnak még nagyobb szerephez. A kiszámíthatatlanság miatt radikálisan vissza fog esni a kereslet, de lesz fejlesztő, amelyik továbbra is tartja pozícióját."