K+F valamilyen tudományos vagy műszaki bizonytalanságon alapul, emellett újszerű és módszeresen végzett tevékenységet jelent – idézi a tanácsadó cég szakértőit az MTI. Horváth Roland, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere a közleményben rámutat:

érdemes megvizsgálni egyebek között a termelési, logisztikai folyamatokat, hiszen a K+F tevékenység azonosítható akár egy létező technológia vagy folyamat kapcsán is, ahol szükség volt módosításra, ezáltal egy új megoldás/folyamat jött létre.

A közleményben ismertetik: a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a potenciális K+F tevékenységek minősítését három típusú eljárás alapján végzi, majd hozza meg határozatát, szakvéleményét, amely valamennyi hatóság vagy bíróság előtt felhasználható. Egy projekt megkezdése előtt, közben vagy akár a befejezését követően is van lehetőség minősítési kérelem benyújtására.

A K+F folyamat megtalálásához át kell világítani a vállalatok tevékenységeit, és beazonosítani, mely területeken lehetnek K+F-nek minősülő projektek. Számos iparág területén azonosíthatóak ilyen projektek, legyen szó élelmiszeripari, gyártó, vagy akár szolgáltató vállalatról. A potenciális K+F tartalmú projektek azonosítását követően kezdődhet a minősítési eljárás a kiválasztott projektekre.

Mivel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra (NAV) is kötelező érvényű K+F minősítés az SZTNH-nál elérhető, így az esetleges adózási bizonytalanságok kezelhetők – jelezték a közleményben.

A Deloitte könyvvizsgálati, valamint adó- és egyéb tanácsadási, valamint jogi szolgáltatásokat nyújt számos iparágban, állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 150 országban van jelen hálózatán keresztül.

Tóth Tibor: Nem eshetünk egyik függőségből a másikba

Két jelentős válságon estünk túl egymás után viszonylag rövid idő alatt, így elsőrendű kérdés lett, hogy a magyar gazdaság mennyire állta a sarat, hogyan jövünk ki belőle. Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Napi.hu-nak adott interjúban arról beszélt, 2023-ban is sikerül elkerülni a recessziót az év egészét tekintve, és jövő évtől visszaáll a magas növekedési pálya, 4 százalékos éves növekedési szinttel.