Az Európai Unió rég nem látott megrázkódtatásokkal küzd, jóformán lélegzetvételre sincs lehetősége az egymást érő válságokban – kezdi beszámolóját a brit Guardian. A lap szerint ezt csak tetézte, hogy a lengyel és a magyar kormányok egymásnak vállt vállnak vetve éveken át védték egymást az uniós szintű következményektől, miközben visszaforgatták a demokráciát és az állampolgári jogokat. A most leköszönő lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt aláásta a jogállamiságot, az igazságszolgáltatást, a nők jogait és a médiát. A cikk úgy folytatja: „a Putyin-barát Orbán Viktor is ezt tette”, és most azzal fenyegetőzik, hogy bedobja a botot a küllők közé a 27 vezető jövő heti csúcstalálkozóján – és még Ukrajna esetleges EU-csatlakozásának formális előkészítését is levetetné a napirendről. 

Több olyan hír is napvilágot látott amely szerint az Európai Bizottságban esetleg felmerült a Magyarországnak szánt, de visszatartott 10 milliárd euró feloldása arra az esetre, ha Orbán Viktorral sikerülne kiegyezni Ukrajna támogatásáról.

A Guardian cikkírója szerint ez rövid távon butaság lenne, hosszú távon pedig egyenesen

káros precedenst teremtene a leendő autokraták számára

A cikk szerint teljesen fölösleges időpocsékolás volt, hogy Emmanuel Macron – akinek hosszú és kudarcos múltja van az autokraták megnyugtatásábanmeghívta a magyar miniszterelnököt vacsorázni az Élysée- palotába, hogy megpróbálja elhárítani a zsarolást. 

Annál is inkább – teszi hozzá az írás – mert Donald Tusk lengyelországi győzelme megváltoztatta az európai egyenletet. Igaz, Geert Wilders hollandiai győzelme egy vadonaúj, egymást védő euroszkeptikus páros kísértetét vetheti fel, ám a radikális jobboldali PVV-nek még mindig csak 37 helye van a 150 fős holland parlamentben, és nem valószínű, hogy sikerül kormányt alakítania. 

Orbán: azt a „pár milliárdocskát” behajtjuk, de mítosz, hogy pénz nélkül nem boldogulunk

A dagály minden hajót felemel – mondta a miniszterelnök a vállalkozók napján. Újabb vállalkozói rezsicsökkentésről is beszélt.

A lap szerint az  EU most kapott egy kis laufot, hogy fellépjen azokkal a jelenségekkel szemben, amelyek fenyegetést jelentenek a jogállamiságra, a demokráciára és az unió működésére. Az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkelye lehetővé teszi egy tagállam tagsági jogainak felfüggesztését, ha az „súlyosan és tartósan megsérti az EU alapelveit”, meghatározása szerint „az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az alapvető jogok tiszteletben tartása, beleértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait is”. 

Az európai szavazók most azt látják, hogy a hatalmasokat futni hagyják. Azt tapasztalják, hogy a tekintélyelvű uralkodók a támogatásokat epekedve várják, ám semmibe veszik annak a politikai uniónak az alapelveit, amelyhez tartoznak anélkül, hogy bármiféle következményekkel kellene szembenézniük.

Az EU azonban több, mint államok összessége, és ha törvényeit soha nem hajtják végre, akkor megszűnik a jelentősége.

Az EU számos sürgős intézkedést tehet előre, hogy demokratikusabbá, gyorsabbá és hatékonyabbá tegye magát. Ezek közé tartozik a társasági adókulcsok közös alsó határának megállapítása, és ennek az összegnek a beszedése uniós „saját forrásként” a nemzeti hozzájárulások helyettesítésére; sokkal ambiciózusabb zöld infrastruktúra és éghajlatváltozással kapcsolatos kiadások páneurópai elképzeléssel.

Ám ahhoz, hogy mindezen előre haladjon, az EU-nak magának kell gátjának lennie a korrupció, a demokrácia, a jogállamiság leépítése tekintetében. A cikk szerint az első lépés Magyarország szavazati jogának felfüggesztése mindaddig, amíg ismét nem teljesíti ezeket a kritériumokat. „Abba kell hagyni a bénázást, a piszmogást és ideje a tettek mezejére lépni”.

Most minden kiderül: mit akarhat Macron Orbántól?

Emmanuel Macron francia elnök meg akarja törni magyarok folyamatos ellenállását az Ukrajnának nyújtott uniós támogatással szemben.