A magyar vállalkozók magánsikerei az ország közsikereinek előfeltételei, ezért a kormány nem irigy a vállalkozók tőkéjére, hanem ellenkezőleg, minden vállalkozónak még nagyobb sikereket, még nagyobb üzleti hasznot és tovább gyarapodó tőkét kíván – mondta a miniszterelnök, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) rendezvényén.

A kormányfő a magyar vállalkozók napja alkalmából tartott eseményen reményét fejezte ki, hogy a vállalkozók sikeresek lesznek és mindebből az ország felemelkedése, vagyis a közhaszon növekedése áll majd elő. Hozzátette: a politikai vezetők felelőssége és munkája, hogy ezt úgy igazgassák össze, hogy a vállalkozók magánsikere az egész ország sikerévé váljon.

Olyan kormányunk van, amely hisz abban, hogy a dagály minden hajót felemel

- fogalmazott.

A kormányfő arra is kitért: míg a vállalkozókat a nyereség motiválja, az üzleti tranzakcióktól magánhasznot remélnek, és ez így van jól, ezt hívják piacnak és magántulajdonnak, ezzel szemben a politika motivációja az, hogy a gazdaság működése a nemzet javára váljon.

Ez akkor is igaz, hogyha ugyanarról az ügyről van szó – jelezte, példaként a budapesti repülőtér visszavételét hozva, ami értékelése szerint a vállalkozónak üzleti ügy, a kormánynak pedig nemzetgazdasági kérdés.

Rezsicsökkentés a vállakozóknak

Orbán Viktor beszédében kitért arra is, hogy a jövőben el kell kerülni a hitelezés, az energiaárak és a fogyasztás csapdáját.

Azt is mondta, az energiaárak csapdáját a lakosság esetében sikerült elkerülni, a vállalkozóknak azonban ez terhet jelent. Közölte: kormány legutóbbi ülésén 10 eurós árcsökkentésről döntöttek, az intézkedéseket hamarosan látni fogják, és

a következő évben további energiaár-csökkenéseket szeretnének "előidézni" a vállalkozók számára,

hogy megtarthassák a versenyképességüket.

Boldogulunk, de azt azért behajtjuk

Szertefoszlott az a mítosz, hogy az európai gazdaságban uniós tagállam uniós pénz nélkül nem tud boldogulni – folytatta Orbán Viktor.

Az, hogy 2023-at így kivédték, 2024-ben jól láthatóan visszatér a növekedés és közben „egyetlen penny” európai uniós támogatás sem érkezett Magyarországra, jól mutatja: lehet úgy szervezni a gazdasági életet, hogy csak saját erőforrásokra vagy piaci alapon bevont erőforrásokra építik a gazdaság növekedését az Európában megszokott pénzügyi transzferek helyett vagy nélkül.

Ez nem azt jelenti – folytatta a kormányfő –, hogy azt a „pár milliárdocskát”, amivel tartozik Európa, ne hajtanák be rajtuk, de fontos, hogy a magyar gazdaságban meglegyen az önbizalom.

A mini-dubajozás előtti napokban Orbán Viktor a külföldiekre szabja a kiemelt beruházásokat

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szavaival élve valóban bombasztikus lehet a jövő hétfő, amikor Lázár János építőiparért is felelős tárcavezető bejelenti a Budapestre tervezett mini-Dubaj részleteit. Legalábbis a csütörtök éjszaka megjelent Magyar Közlöny arról tanúskodik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is komolyan gondolja az emirátusi Mohamed Alabbar, a Burdzs Kalifa mögött álló ingatlanfejlesztő budapesti terveit. Mostantól egy kilencvenmillió forintos beruházásra már járhat a nemzetgazdaságilag kiemelt státusz. >>>