Ahogy tavasszal, úgy most is az Elysée-palotában fogja Orbánt a francia elnök. A találkozó során a december 14-15-i EU-csúcstalálkozó napirendi pontjairól vitáznak, kiemelten az Ukrajnának nyújtott európai támogatásról, valamint az EU bővítésével és reformjával kapcsolatos kérdésekről – derül ki a francia elnöki hivatal sajtóközleményéből.

A miniszterelnököt azonban az Euractiv cikke szerint nehéz lesz megtörni, mivel Orbán továbbra is jó kapcsolatot ápol Oroszországgal.

Orbán nemrég szólalt fel az Ukrajnának javasolt 50 milliárd eurós csomag, továbbá a háború sújtotta országgal folytatott uniós csatlakozási tárgyalások megkezdése ellen. Szerinte „a béke megteremtésére kellene fordítanunk Európa forrásait".

A segélycsomag elfogadásához valamennyi tagállam jóváhagyása szükséges, a közelgő csúcstalálkozón pedig Magyarország élhet a vétójogával, aminek súlyos következményei lehetnek. Ezt elkerülendő, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke november végén Budapesten találkozott Orbánnal. Sok eredménye azonban nem volt, mivel a magyar kormányfő december 4-én arra kérte az elnököt, hogy vegye le a csúcstalálkozó napirendjéről a két vitatott pontot.

Macron azonban meggyőzőbb lehet, mivel tagság helyett stratégiai megállapodást szorgalmaz Ukrajnával, valamint egy olyan segélyalapot, amibe minden tagállam annyit fizet bele, amennyit akar.

A két politikus márciusi találkozójuk során az „európai országok egységéről” egyeztettek, kiemelten az ukrajnai háborúval szemben.

 

 

 

Mártírpózba vágta magát az Orbán-kormány

A pénzügyi fenyegetések inkább felbátorították, mintsem megszelídítették a magyar miniszterelnököt, holott Brüsszel célja pont, hogy nem ez volt.
Bővebben--->