Hétfőn Orbán Viktor levelet írt Charles Michelnek, amiben azt kéri az Európai Tanács elnökétől, hogy vonja vissza döntését, és vegye le a decemberben esedékes uniós csúcs napirendjéről Ukrajna csatlakozási tárgyalását – olvasható a Politico keddi hírlevelében.

Az EU-s nagykövetek kedden ülnek össze, hogy megvitassák a napirendi pontokat, amik között szerepel annak eldöntése, hogy megkezdjék-e a csatlakozási tárgyalásokat Moldovával és Ukrajnával. A Politico hírlevele egy uniós diplomatára hivatkozva azt írja, hogy

27 tagországból 26 továbbra is kész a tárgyalások megkezdésére.

Charles Michel a tervezettnél korábban, csütörtökön tér vissza Brüsszelbe, addig biztosan nem lép az ügyben. Az elnök a kínai-uniós csúcson vesz részt Pekingben, ahonnan nem létezik biztonságos telefonösszeköttetés Európával.

Macron Párizsban bírná jobb belátásra a vétóérzékeny Orbánt

A magyar kormányfő esetleges vétója jól láthatóan foglalkoztatja a Tanács tagjait. A Politico szerint Emmanuel Macron francia elnök a hét végére meghívta Párizsba Orbán Viktort, hogy személyesen győzze meg a kompromisszumról.

A lap francia és brüsszeli forrásai közül többen azt valószínűsítik, hogy Orbán csak alkudozik, és még több uniós forrás felszabadítását próbálja meg kikényszeríteni a maga módján. Egy anonimitást kérő diplomata kiemeli, hogy korábbi levelével ellentétben Orbán ezúttal nem emelt szót az ukránoknak ígért biztonsági garanciákkal és az oroszok elleni szankciókkal szemben sem, ami szerinte alkukészségre utal.

Abban nincs egyetértés, hogy a magyar kormányfő belemegy-e a tárgyalások megnyitásába, de valamilyen, legalább rövidtávon érvényes támogatást valószínűleg kész megszavazni Ukrajnának. A források kiemelik, hogy

az osztrákok is vonakodnak: szerintük akkor lehet csak megkezdeni az ukránokkal a tárgyalást, ha Bosznia-Hercegovinával is elindítják a folyamatot.

Kovács Zoltán államtitkár Brüsszelben eközben arról beszélt, hogy egy részben megszállt, háborúban álló ország, nem működő demokratikus intézményekkel nincs készen a csatlakozási tárgyalásokra. Azt a feltételezést visszautasította, hogy Orbán Viktor forrásokat próbálna kizsarolni az unióból.