A brit szakszervezeti szövetség még pár éve is kiadott egy olyan jelentést, amely szerint a nyugdíjkorhatárnak pont a gépek miatt lassan csökkennie kellene, azonban egyetlen ország sincs, amely ebbe az irányba mozdulna – foglalta össze a növekedes.hu.

Magyarországon jelenleg az öregségi nyugdíjkorhatár ugyan 65 év, de az átlag arra számít, hogy majd 69 évesen fog nyugállományba vonulni. Dániában ez már nem felelem, hanem már jóvá is hagyták azt a tervet, amely szerint 2035-től majdnem 70 éves korig kell majd dolgozni.

Jelenleg ezen a téren az ázsiai szigetország Sri Lanka a rekorder 55 évvel.

Őket a 270 milliós Indonézia követi. Itt 58 évesen lehet abbahagyni a munkát, csak hogy láthatóan ez a rendszer nem áll túl stabil lábakon. Három évente megemelik egy esztendővel a nyugdíjkorhatárt, így 2043-ig elérik a 65 évet.

Nepálban és Indiában is 58, illetve 60 évesen lehet nyugdíjba vonulni, attól függ, hogy korábban ki milyen területen dolgozott.

A svájciak éppen tegnap szavazták le a nyugdíjkorhatár emelését, csak a 13.havi nyugdíjból kérnek. Erről itt tudhat meg többet >>>

A 60-as nyugdíjkorhatár Európán kívül viszonylag elterjedt.

Szaúd-Arábiában, Kínában és Dél-Afrikában is ilyen szisztémát használnak, de ezek az adatok a férfiakra vonatkoznak. A nők például Kínában, ha korábban gyárban dolgoztak már 50 évesen nyugállományba mehetnek.

A fent említett nyugdíj-rendszerek alapjai azonban egyre látványosabban kezdenek megremegni.

A Kínai Tudományos Akadémia úgy látja, hogy az állami nyugdíjrendszer 2035-re ki fog fogyni a pénzből. Az átlagéletkor roppant gyorsan nő errefelé: az 1960-as években egy átlagos kínai 44 évet élt, ma már 78 évet. Kína 1,4 milliárdnyi lakosának több mint a 20 százaléka 60 év feletti.

 

Lélekben még fiatalok az 50 év felettiek, általánosan javuló életminőség, egészségtudatosság mérhető körükben – derült ki az Ipsos legújabb kutatásából, amelynek részleteit itt olvashatja >>>