Az előzetes, de már biztosnak tekinthető eredmények szerint a szavazásra jogosultak 58 százaléka igennel voksolt a szakszervezetek és baloldali pártok javaslatára, hogy az emelkedő megélhetési költségek ellensúlyozására vezessék be a 13. havi nyugdíjat Svájcban.  résztvevők 58 százaléka támogatta a többletnyugdíjat, és mindössze 42 százalék voksolt ellene. A javaslat egyben megemelhetővé tette volna a jelenleg 65 éves nyugdíjkorhatárt, de ez megbukott, 75 százalék utasította el.

A többletnyugdíj esetében teljesült az a feltétel is, miszerint a győzelemhez egy népszavazási kezdeményezésnek a 26 kanton többségében is el kell nyernie a többséget. A 13. havi összeg csak az általános nyugdíjkasszából járó nyugdíj után járna.

A svájci köztévé kommentátora szenzációnak nevezte a 13. havi nyugdíj elfogadását, mert a népszavazás intézményének 130 évvel ezelőtti bevezetése óta még nem fordult elő, hogy többséget kapjon egy baloldali kezdeményezésű szociális intézkedés.

A kormány, az üzleti világ és a jobbközép többségű parlament ellenezte a nyugdíjemelést, annak hatalmas anyagi terhei miatt.

A svájciak korábban óvatosan nyúltak azokhoz a népszavazási kérdésekhez, amelyek többletköltség kockázatával jártak – emlékeztet a Reuters. Így például korábban határozottan elutasították azokat a javaslatokat is, amelyek a munkahét csökkentésére vagy a szabadság növelésére irányultak.

Egyelőre nem tudni, hogy miből finanszírozzák az időseknek juttatott többletpénzt.

Svájcban jelenleg 1225 frank a legkisebb öregségi vagy özvegyi nyugdíj, a legmagasabb pedig nem lehet több 2450 franknál. Egy pár együttvéve legfeljebb 3675 frank állami nyugdíjat kaphat.

2021-ben a férfiak átlagosan 4400, a nők pedig 3000 frank nyugdíjat kaptak Svájcban, de ez tartalmazza a (magán) nyugdíjpénztár által folyósított összeget is.