Korábbi kutatások kimutatták, hogy a ftalátok olyan hormonbontó anyagok, amelyek befolyásolhatják a méhlepény működését. Ez a szerv felel az anyaméhben fejlődő magzat oxigén- és tápanyagforrásáért. A ftalátok gyulladásokat okozhatnak, amelyek még jobban megzavarhatják a méhlepényt, és megindítja az idő előtti szülést – mondta Leonardo Trasande, a kutatás vezetője, a NYU Langone Health környezetvédelmi gyermekgyógyászati ​​igazgatója a CNN-nek.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a koraszülés az élelmiszerek csomagolásában található Di(2-etilhexil)-ftalátnak vagy DEHP-nek tudható be – tette hozzá Trasande. Mint mondta, új kutatásukban azt találták, hogy a DEHP és három hasonló vegyi anyag 2018-ban a koraszülések 5-10 százalékáért volt felelős.

A Lancet Planetary Health folyóiratban megjelent tanulmány szerint

az 5-10 százalékos arány közel 57 000 koraszülést jelentett az Egyesült Államokban 2018-ban, ami csak abban az évben közel 4 milliárd dolláros plusz költséggel járt a társadalomnak.

Ez a tanulmány az egyes ftalátok elterjedtsége és a koraszülés közötti összefüggésekre összpontosított, ám az emberek más téren is ki vannak téve az említett vegyi anyagok veszélyeinek – mondta Alexa Friedman, az Environmental Working Group (EWG) vezető kutatója, aki nem vett részt ebben a vizsgálatban, de megerősítette, hogy a ftalátokat számos élelmiszer-csomagolásban használják, beleértve a húst frissen tartó műanyag fóliát, valamint egyes tej- és gyümölcslé-tartályok belsejét.

Az American Chemistry Council, az amerikai vegyipari vállalatok ipari kereskedelmi szövetsége a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy a jelentés nem állapított meg konkrét ok-okozati összefüggést. Nem minden ftalát egyforma, és nem célszerű osztályba sorolni őket. A „ftalátok” kifejezés egyszerűen olyan vegyi anyagok családjára utal, amelyek szerkezetileg hasonlóak, de funkcionálisan és toxikológiailag különböznek egymástól – reagált a tanács szóvivője.

A European Plasticisers ipari kereskedelmi szövetség szerint világszerte évente körülbelül 8,4 millió tonna ftalátot és egyéb lágyítószert fogyasztunk el.

A gyártók ftalátokat adnak a fogyasztási cikkekhez, hogy a műanyagot rugalmasabbá és nehezebbé tegyék, elsősorban polivinil-klorid vagy PVC termékekben, például a gyermekjátékokban. A palackozott víz több ezer nanoműanyagot tartalmaz, amelyek olyan kicsik, hogy behatolhatnak a szervezet sejtjeibe – állítja a tanulmány.

A ftalátok megtalálhatók:

  • a mosószerekben;
  • a vinyl padlókban;
  • a bútorokban;
  • a zuhanyfüggönyökben;
  • az autóipari műanyagokban;
  • a kenőolajokban;
  • a ragasztókban;
  • az eső- és foltálló termékekben;
  • a ruházatban;
  • és rengeteg testápoló termékben, beleértve a sampont, a szappant, a hajlakkot és a körömlakkot, amelyekben az illatokat tovább tartják.

A vizsgálatok ezen túl összefüggésbe hozták a ftalátokat a gyermekkori elhízással, az asztmával, a szív- és érrendszeri problémákkal, a rákkal és a nemzőképtelenséggel is. 

A Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottság már nem engedélyezi nyolc különböző ftalát 0,1 százalékánál magasabb szintű használatát a gyermekjátékok és a gyermekápolási termékek gyártásában

– mondta Trasande. Azonban az FDA nem korlátozta mind a nyolcat az élelmiszerek csomagolásánál. Az EPA azt javasolja, hogy néhány vegyi anyagot minősítsenek veszélyesnek.

A tanulmány készítőinek csapata 5006 várandós nőnél talált a vizeletmintájukban olyan ftalátokat, amelyek pozitívnak bizonyultak, és összehasonlították ezeket a baba születési idejével, születési súlyával és születési hosszával. Az információk elemzése után megerősítették a korábbi kutatásokat, amelyek a DEHP szignifikáns összefüggését mutatják a rövidebb terhességekkel és a koraszüléssel.

A koraszülöttség veszélyei

A szülés koraszülésnek minősül, ha a terhesség 37. hete előtt következik be – a teljes idejű terhesség 40 hetes vagy több. Mivel a létfontosságú szervek és az idegrendszer egy része nem feltétlenül fejlődik ki teljesen, a koraszülés veszélybe sodorhatja a babát. A rendkívül korán született csecsemők gyakran a kórházban maradnak, ahol segítik őket lélegezni, és gyógyítják a szív-, emésztési illetve agyi problémákat vagy a fertőzések leküzdésére való képtelenséget.

A Mayo Clinic szerint a koraszülött gyermekek látási, hallási és fogászati ​​problémákkal, valamint intellektuális és fejlődési késéssel szembesülhetnek fejlődésük során. A koraszülöttség hozzájárulhat az agyi bénuláshoz, az epilepsziához és az olyan mentális zavarokhoz, mint például a szorongás, a bipoláris zavar vagy a depresszió.

Felnőttként a koraszülöttek vérnyomása és koleszterinszintje is magasabb lehet, asztmában és egyéb légúti fertőzésekben szenvedhetnek, és kialakulhat 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, szívbetegség, szívelégtelenség vagy szélütés.