A pénteki 6,8-as erősségű földrengés következtében Marokkóban több mint 2000 ember életét vesztette, sok a súlyos sérült, házak dőltek össze és egész falvak pusztultak el. Marokkó turisztikai hivatala aggódik amiatt, hogy a katasztrófa gazdasági következményei meggátolhatják az idei látogatószám növekedését – adta hírül a TTG Media.

Eddig 6,5 millió turistát regisztráltak az országban 2023 első felében, főként Nyugat-Európából és az Egyesült Államokból, ami 92 százalékos növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest, így az év végére is hasonló számokat vártak.

Az egyik legnagyobb utazási iroda, a TUI elmondása szerint ügyfeleik a szállodákban maradtak, a járataik is tovább közlekednek, de szorosan figyelemmel kísérik a katasztrófahelyzet alakulását, és folyamatosan tájékoztatják ügyfeleiket. Az EasyJet járatai is a szokásos módon üzemelnek, de azt tanácsolják utasaiknak, hogy indulás előtt ellenőrizzék járatuk státuszát.

A British Airways ingyenes időpont-módosítást kínál azoknak az utasoknak, akik szeptember 24. előtt utaznak Marrákesbe vagy onnan indulnának, hasonlóan az Air France-hoz, mindkét légitársaság szintén tovább üzemelteti járatait a marokkói repülőterekre – számolt be róla a turizmus.com.

Luxusszállodából menedékhely

Egyes turisták a városban maradás mellett döntöttek a földrengés ellenére is, hiszen a legtöbben szeretnék kihasználni a nyaralásukra szánt időt. A legtöbbjüket az bírja maradásra, hogy jelenleg biztonságosnak tűnik az ország és azzal, hogy maradnak még, kis mértékben hozzájárulnak a marokkóiak támogatásához is.

A földrengés következtében sok marokkói hajléktalanná vált, így számukra a menedéknyújtás mindennél fontosabb. Számos szálloda is ideiglenes menedékké vált, köztük a Cristiano Ronaldo tulajdonában lévő Pestana CR7 Marrakesh luxusszálloda is.