A brit nemzeti légiforgalmi irányítás arról számolt be, hogy a hétfőn összeomlott rendszerek újra működnek, de az utóhatások még napokig érezhetőek lesznek. Még ma reggel is több tucatnyi járatát törölte többek között az easyJet, a British Airways és a Ryanair. A Budapest Airport járatinformációs oldala szerint azonban ma reggel már több Londonba tartó repülőjárat is felszállt Stansted, Gatwitck és Heathrow repülőterek felé.

A Cirium légiközlekedési elemző cég adatai szerint tegnap több mint 1500, az Egyesült Királyságba érkező vagy onnan induló járatot töröltek.

A brit kormány ma reggel megerősítette, hogy a rendszerhiba mögött nem kibertámadás áll. Mark Harper közlekedési miniszter szerint a problémát a Nemzeti Légiforgalmi Szolgálatnál bekövetkezett műszaki hiba okozta  – írja az Euronews.

A vállalat közlése szerint az üzemzavar miatt a rendszer nem volt képes a repülési terveket automatikusan feldolgozni, ezért több órán keresztül manuálisan kellett beírni a terveket, ami jóval lassabb folyamat, ezért kevesebb járat tudott le- és felszállni.

A légiforgalom irányítás hozzátette, hogy szorosan együttműködnek a légitársaságokkal és a repülőterekkel, hogy a lehető leghatékonyabban kezeljék a helyzetet. Egyúttal elnézést kértek a fennakadásokért, és azt tanácsolták az utasoknak, hogy a járataikkal kapcsolatos információkért forduljanak a légitársaságokhoz.

Habár a technikai probléma elhárult, több repülőgép és személyzeti tag is rossz helyen tartózkodik, emiatt a járatok menetrendjével kapcsolatos problémák továbbra is fennállnak.

Frusztráltak az utasok

Mivel egyes járatok fél napot is késtek, ezért a vesztegelő utasok a közösségi médiában eresztették ki frusztrációjukat. Az egyik felhasználó például arról számolt be, hogy a budapesti repülőtéren a kifutópályán ülve vártak a Nagy-Britanniába tartó járatra, ahol csak annyit közöltek nekik, hogy akár 12 órát is késhetnek.

Az easyJet közleményében azt írta, jelenleg is dolgoznak az illetékes hatóságokkal azon, hogy felmérjék a probléma súlyosságát és visszaállítsák a normális működést. Hozzátették, a fedélzeten tartózkodó utasokat a személyzet folyamatosan tájékoztatni fogja. Hasonló közleményt adott ki a British Airways is.

A problémát tovább tetézi, hogy az Egyesült Királyságban munkaszüneti nap van, így ez az év egyik legforgalmasabb napja a brit reptereken. Szakértők szerint napokba telhet, amíg a probléma teljesen helyreáll.

 

 

 

Pillangóeffektus: összeomlott a brit légiforgalom, máris durván késnek a budapesti járatok

Jelentős, akár fél napos késésekre is számíthatnak az utasok, mivel a légiforgalmi irányítók műszaki hibát észleltek az Egyesült Királyságban.
Bővebben--->