Péntekig véleményezhető az e célra kialakított partnerségi fórumban a KKV Technológia Plusz Hitelprogram. A GINOP Plusz-1.4.3-24 kódszámú felhívás tervezete március 12-én került társadalmi egyeztetésre. Bár visszatérítendő támogatásról beszélünk, fontos pályázatról van szó, hiszen az utóbbi időszak komoly finanszírozási kihívás elé állította a versenyszféra beruházni, fejleszteni vágyó tagjait, különösen a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozásokat. A 2014-2020-as ciklusban ugyanis jellemzően már nem, a 2021-2027-es időszakban pedig még nem volt számottevő elérhető konstrukció.

Hátrányos régióké 150 milliárdból 100

A nem kevesebb mint 155,54 milliárd forintos hitelprogramnál kitétel, hogy a keretösszeg legalább 65 százaléka – több mint 100 milliárd forint – a négy leghátrányosabb helyzetű régióba kerüljön, vagyis olyan vállalkozásokhoz, amelyek

  • a projektjeiket Dél-Alföld,
  • Dél-Dunántúl,
  • Észak-Alföld
  • vagy Észak-Magyarország területén valósítják meg.

A hitelprogram célja a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások termelékenységének és hozzáadott értékének növelése a technológiai és szervezeti megújítás támogatásán keresztül.

A felhívás segíteni hivatott továbbá a kkv-k korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtését, bővítésének támogatását, lehetővé téve megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására vonatkozó energiahatékonysági beruházásokat is.

Olyan beruházások támogatása is a hitelprogram létjogosultságát adja , ahol a vállalkozások rövid- és középtávon bevételt termelő, megtérülő technológiákba fektetnek be, ugyanakkor a tőke- és hitelpiaci feltételek akadályozzák a finanszírozást.

Három lezárt üzleti év kell

Éven túli lejáratú kamatmentes beruházási kölcsönről van szó, melynek összege legalább 10 millió, legfeljebb 100 millió forint. Az igényelhető hitelösszeg nem haladhatja meg a hitelkérelem benyújtását megelőző lezárt pénzügyi év üzemi eredményének tizenötszörösét. A hitelprogram keretében a kezdő vállalkozások által igényelhető kölcsön maximum 50 millió forint lehet. S hogy melyik minősül kezdő vállalkozásnak? Az, amelyik még nem rendelkezik három teljes, lezárt üzleti évvel.