Az uniós biztos a két válság alatt az ukrajnai háború geopolitikai hatásaira és a kontinenst érintő gazdasági nehézségekre utal. Úgy látja, geopolitikai szempontból az egész világra hatással volt, gazdasági szempontból viszont komolyan érintette Európát, különösen Németországot.

Gentiloni szerint a tavaly februárban kitört háború komoly félelmeket keltett abban, hogy jelentős gazdasági lassulás veszi kezdetét a régióban. Azóta viszont biztosítottá vált az alternatív energiaellátás, és egyes kormányok enyhítettek a fogyasztók helyzetén – nyilatkozta az uniós biztos az CNBC-nek.

Nemzetközi Valutaalap szerint a tavalyi év végére 3,5 százalékos növekedést ért el az euróövezet, az idei évre pedig 0,8, jövőre 1,4 százalékos növekedést vár. Gentiloni megjegyezte, hogy nagyobb volt a növekedés, mint Kínában és az Egyesült Államokban.

Hozzátette, a lassulás 2022 utolsó negyedévétől kezdődött, de arra kért mindenkit, hogy ezt ne nevezze recessziónak, mert az szerinte elkerülhető.

Az Európai Bizottság szeptember 11-én új, az egész régióra vonatkozó gazdasági előrejelzéseket tesz közzé, melyek megmutatják, hogy milyen növekedés várható.

A közelmúlt adati azonban azt mutatják, hogy lassulhat a gazdaság. Augusztusban ugyanis 2020 novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent az üzleti aktivitás.

 

Majdnem erre számítottak: stagnált az infláció az euróövezetben

Éves összehasonlításban a júliusival megegyező 5,3 százalék maradt az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP). A szakértők átlagosan 5,1 százalékra számítottak.
Bővebben--->