Az április óta folyamatos betárolásnak köszönhetően először a nyáron érte el ezt a szintet Magyarország – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM). Az uniós elvárás szerint november elejére kellett volna a földfelszín alatti tárolókkal rendelkező tagállamoknak 90 százalékos töltöttségig jutniuk. A magyar mutató már augusztus végére magasabban alakult, végül 98 százalék felett tetőzött a fűtési szezon két hónappal ezelőtti kezdetére.

Ahogy azt a Lantos Csaba által irányított tárcánál jelezték:

a télies időjárás beköszöntével hosszú hetek óta zajlik a kitárolás. A hazai töltöttség idén másodszor mostanra érte el a 90 százalékot, így valamelyest magasabb, mint az uniós átlag.

A fogyasztásarányos adatban még jobban állunk, a magyar 60 százalék több mint kétszerese az európai középértéknek, a tagállamiak közül a harmadik legjobb arány. Az elérhető készletmennyiség másfélszeresen múlja felül a 2021-es egész éves lakossági gázfelhasználást.

Hatmilliárd köbméternyi földgázkészlet

A megfelelő téli felkészülés megnyugtató módon szolgálja a hazai fogyasztók biztonságos ellátását az EM értékelése szerint.

Az igények a betárolt tartalék mellett a belföldi kitermelésből és a folyamatos importszállításokból is fedezhetők.

A még mintegy 6 milliárd köbméternyi földgázkészlet garantálja, hogy a magyar családok akár keményebb mínuszokban is melegen tarthassák otthonaikat. A minisztériumnál emlékeztettek: ezt nemzetközi összevetésben olcsón tehetik meg, hiszen a rezsivédelemnek köszönhetően jelenleg is Európa legalacsonyabb gáz- és áramárát fizetik.

 

Mi történhetett? A kormány eltörli a szélenergiát tiltó szabályokat

December tizenötödike fontos dátum lehet a magyar energiaipar történetében, ugyanis ezen a napon az Orbán-kormány megkezdte a szélerőművek építését tiltó jogszabályok visszavonását, átírását. Bővebben --->