Holoda Attila, a második Orbán-kormány energetikai helyettes államtitkára az Economxnak az elmúlt napok hírei kapcsán elárulta, a tegnap felszabadított mintegy egymilliárd eurónyi uniós forrás célja, hogy a magyar lakosságot is segíteni tudja az energiahatékonyság növelésében, és hogy olyan programok valósuljanak meg, amelyek tudatosítják az emberek számára,

az energia ára napközben is változhat.

Például, amikor napsütéses időszakban több elektromosáramot termelünk, így a túlkínálat miatt csökken az energia ára. Okosmérővel, okoskapcsolókkal megvan a lehetőség arra, hogy ki tudjuk használni a napközbeni árcsökkenéseket. 

Egyébként Holoda Attila felidézte, az okosmérő, illetve a dinamikus árképzés már a 2011-es energiastratégiában is szerepelt, azonban végül annak megvalósítása elmaradt. Az Európai Bizottság döntésével ez új lendületet kaphat – tette hozzá. 

Az új rendszert úgy képzeljük el, mint a mobiltelefon-szolgáltatók piacát. Kezdetben egységes perc- és SMS-tarifák voltak, később azonban a felhasználók válogathattak az egyedi ajánlatok közül, annak függvényében, hogy több kedvezményes beszélgetésre, vagy sms-re, vagy internetre volt szüksége. A fogyasztók tudatosabbak lettek, a szolgáltatók pedig igyekeztek speciális ajánlatokkal kiszolgálni az igényeket.

Ez a jövő az energetikában is

– tette hozzá Holoda Attila. 

Viszont most a kormányra vár, hogy az önkéntes villamossági szerződések jogszabályi kereteit megalkossák. A kabinet feladata, hogy meghatározza, ki vehet részt ebben a programban, milyen formában érintheti a rezsicsökkentést, hogyan köthetnek szerződést a szolgáltatók a lakossági ügyfelekkel. 

Az Európai Bizottság által elfogadott magyar tervben szerepel, hogy

816 ezer okosmérőt szerelnének fel,

ami – tekintettel a körülbelül négymillió háztartásra – egy komoly mennyiség. Ugyanakkor még kérdéses, hogy milyen programok keretében fogják kiosztani az egyedi mérőket, és hogyan lehet ezekre jelentkezni a családi házban élőknek, akik számára érdemben jelenthet segítséget REPowerEU forrása. 

Átverés volt a rezsicsökkentés, csak az emberek nem értik

az elmúlt tíz év elszalasztott lehetőségek sorozata – már ami az energiapolitikát illeti – ráadásul a kormány tudatosan megtévesztette a magyarokat, amivel hosszútávú és szinte jóvátehetetlen nehézségeket okozott a társadalomban, mondta Holoda Attila energetikai szakértő az Economx podcastjában. Bővebben >>>

Az ugyanis eldőlt, 2025 végéig átalakítja a kormány a rezsicsökkentést. Ezután a lakossági fogyasztók és a mikrovállalkozások dinamikus árképzéssel köthetnek önkéntes villamosenergia-vásárlási szerződést a már meglévő egyetemes szolgáltatás mellett.

Magyarország országspecifikus ajánlásai között szerepel a rezsicsökkentési rendszer átalakítása, mivel az sok költségvetési pénzt emészt fel jelen formájában.

A reform lényege szerint

az egyetemes szolgáltatási szerződés mellé dinamikus villamosenergia-vásárlási megállapodást is köthetnek a lakossági fogyasztók és a mikrovállalkozások.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rezsivédett ellátás mellett önkéntes alapon olyan energiakereskedővel is szerződést köthetnek a háztartások, amelyek dinamikusan árazott villamosenergiát szolgáltatnak, így például azok a rövid időszakok is kihasználhatók, amikor a napelemek túltermelnek és épp nagyon alacsony a villamosenergia ára.

Ugyanakkor a pénzügyminiszterek tanácsának még négy hét áll rendelkezésére, hogy jóváhagyja a Bizottság értékelését. A Tanács jóváhagyása lehetővé teszi, hogy Magyarország 0,9 milliárd euró előfinanszírozásban részesüljön a REPowerEU-alapokból.