Az európai föld alatti gáztárolók (UGS) töltöttségi szintje jelenleg már meghaladja a 80 százalékot, ha sikerül tartani a besajtolást a mostani szinten, akkor már augusztus végére elérhető az eredetileg a fűtési szezon kezdetére előirányzott 90 százalékos szint az európai gáztárolók szövetsége, a GIE szerdai jelentése alapján. A szervezet szerint

az európai UGS-létesítmények töltöttségi szintje most 80,1 százalék, ami 15,16 százalékponttal magasabb az elmúlt öt év átlagához képest, mennyiségben pedig 87,36 milliárd köbmétert jelent.

Tavaly az Európai Unió gáztárolói november közepén érték el a töltöttségi csúcsot 95,64 százalékon, a 90 százalékos szintet október elején sikerült elérni.

Magyarországon már júniusban elérte a 2021-es lakossági fogyasztás szintjét a már betárolt gázmennyiség. Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint a következő fűtési szezonra készülve április óta folyamatosan töltik a hazai gáztárolókat, a kiemelkedő kapacitású létesítményekben jelenleg elérhető gázmennyiség 3,9 milliárd köbméter.

A hazai energiaszükséglet jóval nagyobb részét lehetne előállítani hulladékból

A Greenpeace szerint környezetszennyezőbb lehet a műanyagok újrahasznosítása, mint maguk a műanyagok, így azok összeegyeztethetetlenek a körforgásos gazdasággal – erről jelentetett meg tanulmányt nemrég a környezetvédelmi világszervezet. Bár lehet benne igazság a képlet mégsem ennyire fekete, vagy fehér erről beszélgettünk a Napi videó podcastjében Bera Péterrel az MCC Klímapolitikai Intézetének vezető kutatójával. Bővebben --->