Az idei év első hat hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest 18,2 százalékkal kevesebb földgázt használtak fel Magyarországon. Az így hozzávetőleg egymilliárd köbméteres megtakarítás közel kétharmada jelentkezett a gazdaságban, harmada pedig a lakosságnál. Villamos energiából 8,4 százalékkal volt alacsonyabb a fogyasztás idén januártól júniusig, mint a múlt év első felében – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM).

A tavalyi évben 17 százalékkal csökkent a hazai gázfogyasztás, amiben szerepet játszott az enyhe időjárás, de csak kisebb hányadát adta a megtakarításnak.

A hőmérséklettel korrigált csökkenés hozzávetőleg 15 százalékos volt tavaly. Az októbertől áprilisig tartó fűtési szezonban mintegy negyedével kevesebb földgáz fogyott az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Magyarország bőségesen elspájzolt gázból

A következő fűtési szezonra készülve április óta folyamatosan töltik a hazai gáztárolókat. A kiemelkedő kapacitású létesítményekben jelenleg elérhető gázmennyiség 3,9 milliárd köbméter. A rendelkezésre álló készlet ezzel beérte a nemzetközi energiaválság előtti utolsó teljes év, 2021 lakossági fogyasztásának szintjét. Bővebben >>>

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idei összesítése szerint a háztartásoknál 17,6, a gazdasági szereplőknél 18,4 százalékkal mérséklődött a gázfelhasználás az idei első fél évben. Az első negyedévi 23,3 százalékos visszaesés után a második negyedéves csökkenés mindössze 5,4 százalék volt.

A 2022 első hat hónapjában felhasznált 5,7 milliárd köbméterrel szemben idén június végéig kevesebb mint 4,7 milliárd köbméter gáz fogyott el.

A hazai gáztárolókban már jelenleg is rendelkezésre áll 4,6 milliárd köbméter földgáz, a betárolás folyamatos. A fogyasztásarányos töltöttség 46 százalékos, ez az egyik legkedvezőbb adat Európában, majdnem kétszerese az uniós átlagnak – hangsúlyozta az EM.

Az áramfogyasztásban október óta egyedül februárban volt 7 százaléknál kisebb mértékű a havi fogyasztás csökkenése.

Az első negyedévben 7,1, a másodikban 8,6 százalékos volt a visszaesés a múlt esztendő azonos időszakához képest.

Brüsszel a rezsicsökkentés eltörlését követeli, de a kormány szerint ez elfogadhatatlan, mert elviselhetetlen többletterhet jelentene a magyar családoknak. A kormány kitart a rezsicsökkentés védelme mellett, ezt a jövő évi költségvetésben létrehozott Rezsivédelmi Alap is garantálja – erősítette meg az Energiaügyi Minisztérium.

Erőteljesen befolyásolták a kormányzatok, mennyi áramot fogyasztott a lakosság

A kormányzati szigorítások mértékétől függően, az időjárási és naptári hatásokat kiszűrve, napi 1–9 százalékkal kevesebb áramot fogyasztott egy európai állam a koronavírus-járvány ideje alatt. A napon belüli ingadozás akár a 13 százalékos csökkenést is elérte, a változások ráadásul azonos módon érintették az egyes tagországokat, de elsősorban akkor jelentkeztek, amikor jelentősebb szigorításokra került sor. Bővebben >>>