A 10 millió Fa Alapítvány elindította a „Több fát az iskolába!” petícióját, melynek célja az ország iskoláiban faültetési programok megszervezése. A kezdeményezés középpontjában az iskolások részvétele, a környezettudatos nevelés előmozdítása, az aktív környezetvédelmi tevékenység és a közösségi összefogás erősítése áll – írja a 24.hu.

A 10 millió Fa legutóbbi reprezentatív közvélemény-kutatásának eredménye szerint a magyar lakosság 84 százaléka támogatja az iskolásoknak szervezett faültetési programokat

– olvasható az országos közösség honlapján.

Ezért petícióban kérik a Klebelsberg Tankerületi Központ vezetőjét, hogy valósítsa meg az említett programot, megalapozva egy hosszú távú, fenntartható kezdeményezést, amely a diákokat a természetvédelmi tevékenységekbe és a környezeti nevelésbe vonja be.

Működésünk során többszáz iskolában, óvodában, állami otthonban ültettünk. Sokezer gyerekkel volt szerencsénk találkozni, és rengeteg kiváló pedagógussal, akik rajzórákon, osztályfőnöki órákon alaposan átbeszélték a gyerekekkel a klímavédelem fontosságát, azon belül a faültetés témáját. Mindez csodálatos volt és felemelő élményekkel járt. De ez kevés!

– emelte ki Bojár Iván, a 10 millió Fa alapítója.

Még ha az udvarburkolat feltörésével is jár, fát kell ültetni! 

„Felszólítjuk a Tankerületeket! Mérjék föl, az egyes iskolák udvarain, környezetében hol és mennyi olyan helyszín van az országban, ahol (akár aszfalt vagy udvarburkolat feltöréssel) fákat lehet ültetni, és járjanak el, hogy a diákok bevonásával, a témához kapcsolódó ismeretek átadásával, akár a mi szakmai vagy tevőleges segítségünkkel, ültessenek el annyi fát (cserjét), amennyi csak lehetséges. A húsz év múlva árnyékos hűvöset biztosító, CO2-t megkötő, port megfogó, oxigént termelő fákat ma, húsz évvel korábban kell elültetnünk. De el kell ültetnünk! Most!” – írja a 10 millió Fa alapítvány vezetője.

A 10 millió Fa országos közösség célja a lehető legnagyobb számban fák és erdők telepítése Magyarországon és más országokban, valamint a klíma- és biodiverzitás válságának kezelése.

Az alapítvány fennállása óta eddig több mint 300 ezer fát ültetett el országszerte.

Az erdőtelepítések mellett a 10 millió Fának a városi környezetben való ültetésekben is van jártassága, hazánk legtapasztaltabb Miyawaki-erdő ültető közössége.