FŐKERT posztja szerint sok területen csak néhány fát helyeznek a földbe, de ugyanennyi helyen nagyobb számban ültetnek, mint például a XIX. kerületi Ady Endre út, ahol balesetveszély miatt kellett a fákat eltávolítani, ezeket azonban most pótolják, összesen 180 facsemetét ültetnek.

Több mint 130 facsemetével bővül a Római-part, továbbá a korábban kártevőkre való érzékenység miatt eltávolított magaskőriseket égerfajtákkal pótolják a III. kerületi Pacsirtamező utcában.

Margitsziget is új fajtákkal bővül, többek között hússzínű vadgesztenyékkel, sárga levelű lepényfákkal, páfrányfenyőkkel és díszcseresznyékkel. A IV. kerületi Farkaserdőn tovább folytatódik az erdősítés, mintegy 7000 darab erdészeti facsemetét ültetnek el.

faültetésekkor többek között az úgynevezett Stockholm Faültetési Rendszert (SFR) is alkalmazni fogják, elsőként keddtől a IX. kerületi Mester utcában, három korai juhar ültetésekor. 

A módszer lényege, hogy a speciális ültetőközegnek és a nagyméretű ültetőgödörnek köszönhetően bőséges teret kap a fejlődéshez a fa gyökérzete, így a lehető legtöbb csapadék jut be a talajba, miközben megközelíthetőek maradnak a föld alatt futó közművek is.

Egy fa elültetéséhez legalább harminc engedély kell

Az egyre gyakoribb hőhullámok idején egy jó állapotú faállomány párologtatással hőt von el, árnyékolással csökkenti az átmelegedést, szenet, port köt meg, zajt szűr, nagyobb csapadékmennyiségnél a lombkoronájuk csillapítja a víz lefolyását a környezetük és a gyökérzetük segíti a lehulló csapadék talajba szivárgását.
Bővebben--->