Megállapodtak az amerikai törvényhozás demokrata és republikánus vezetői az Egyesült Államok költségvetésének fő számairól, ami segíthet elkerülni a kormányintézmények leállását a következő hetekben - jelentette be Mike Johnson az alsóház, a Képviselőház elnöke. A republikánus politikus levélben tájékoztatta képviselőtársait arról, hogy a csaknem 1600 milliárd dollárról szóló megállapodással biztosítható a kormányzati szükségletek finanszírozása az év végéig, amiből 886 milliárd dollár a védelmi kiadások fedezete.

A politikai egyeztetések során kialkudott összeg hozzávetőleg azonos azzal, amit a Fehér Ház és a Képviselőház között tavaly született kompromisszumos megállapodás tartalmaz, ami az államadósság felső korlátjáról szóló vita lezárására született.

Mike Johnson hangsúlyozta, hogy az új megállapodásban szerepel bizonyos további kiadások csökkentése előírásként a kormányzat számára. Ezzel együtt ugyanakkor elismerte, hogy a kiadáscsökkentés sokak számára kevésnek tűnhet majd. Ezzel a republikánus képviselők egy csoportjára utalt, akik komolyabb kiadáscsökkentést követelnek a költségvetés megszavazásáért, valamint az ország határainak védelmében határozott lépéseket várnak el az adminisztrációtól. 

A Kongresszus demokrata vezetői, Chuck Schumer, a szenátusi és Jeffrey Hakeem, a képviselőházi demokraták vezetője közös közleménye szerint a megállapodással elhárulhat az akadálya annak, hogy fennmaradjon fontos kormányzati prioritások finanszírozása.

Joe Biden elnök a költségvetés fő számairól szóló megállapodást egy lépésnek nevezte a kormányzati leállás elkerülése felé és - szavai szerint – „fontos nemzeti prioritások védelmében". Közleményében úgy fogalmazott, hogy most a republikánus képviselőkön a sor, hogy elfogadják-e a megállapodást.

Az Egyesült Államok kormányzati intézményeinek finanszírozására szolgáló korábbi költségvetés január 19-én, illetve egyes intézmények esetében februárban hatályát veszíti, ezért az új büdzsé hiányában az amerikai kormányzat leállása fenyeget.

A költségvetés fő számáról szóló megállapodást a Kongresszus tagjainak is meg kell szavazniuk, ahhoz, hogy azután az elnök elé kerülhessen aláírásra.

A Biden-kormányzat korábban többször jelezte, hogy az év végén elfogy az Ukrajnának elkülönített pénzügyi keret, és annak megújítása nélkül az Egyesült Államok a közeljövőben nem lesz képes újabb katonai és gazdasági támogatást nyújtani Kijevnek.

Az ukrajnai háború 2022. februári kezdete óta az Egyesült Államok 110 milliárd dollárt jóval meghaladó katonai, gazdasági és humanitárius támogatást küldött Ukrajnába.