Fitch elemzői szerint a pozitív korrekciót mindenekelőtt az indokolja, hogy Kínában a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére elrendelt korlátozások feloldása óta normalizálódott a fogyasztás, emellett az amerikai gazdaság növekedési üteme is gyorsul, és e tényezők ellensúlyozták az európai gazdaság növekedésének meredek lassulását.

A cég mindezek alapján 0,4 százalékponttal 2,4 százalékra javította az amerikai hazai össztermék (GDP) idei bővüléséről szóló becslését, a kínai gazdaság 2023-as egész évi növekedésére adott prognózisát 0,5 százalékponttal 5,3 százalékra emelte.

A globális feltörekvő térség Kína nélkül számolt idei növekedése a Fitch Ratings felülvizsgált előrejelzése szerint eléri a 3,6 százalékot; ez 0,2 százalékponttal jobb a hitelminősítő szeptemberben összeállított előző negyedéves prognózisánál.

A Fitch londoni elemzői az euróövezetben ugyanakkor az idén átlagosan mindössze 0,5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsítenek.

A cég 2024-ben 2,1 százalékra lassuló globális növekedést vár, bár ez is 0,2 százalékponttal jobb az eddigi előrejelzésében szereplő ütemnél.

A hitelminősítő az idei lendületre tekintettel jelentősen, 0,9 százalékponttal 1,2 százalékra javította az amerikai gazdaság jövő évi növekedésére szóló becslését, hangsúlyozva, hogy az új prognózis alapján az Egyesült Államok 2024-ben várhatóan elkerüli a recessziót.

Az euróövezetben a Fitch Ratings 0,7 százalékos átlagos GDP-növekedéssel számol jövőre; ez 0,4 százalékkal gyengített előrejelzés.

A cég szerint részben a költségvetési szigor újbóli enyhítése magyarázza, hogy az amerikai gazdaság az emelkedő kamatok környezetében is meglepő ellenálló képességet mutat.

A Fitch felidézi, hogy a kongresszus költségvetési hivatalának becslése szerint a szeptember 30-án zárult pénzügyi évben 6,3 százalékra duzzadt a GDP-arányos amerikai szövetségi államháztartási hiány az előző évben mért 5,4 százalékról.

A Fitch Ratings az idén augusztusban megvonta az Egyesült Államoktól a lehetséges legjobb „AAA" államadós-besorolást, egy fokozattal „AA plusz"-ra rontva a hosszú futamidejű amerikai államadósság-kötelezettségek minősítését.

A Fitch a leminősítés indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy az államadósság-plafon ügyében kialakuló, visszatérő politikai patthelyzetek és az utolsó pillanatig halogatott megoldások kikezdték az amerikai államháztartás kezelésébe vetett bizalmat.

A cég várakozása szerint ebben a környezetben a GDP-arányos amerikai államháztartási hiány az idei évre valószínűsített 6,3 százalékról 2024-ben 6,6 százalékra, 2025-ben 6,9 százalékra nő.

A három globális hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody's Investors Service tartja nyilván a lehetséges legjobb – e cég módszertanában „Aaa"-ként jelölt – besorolással az amerikai államadósság-kötelezettségeket, de november 10. óta a Moody's amerikai osztályzatára is negatív kilátás érvényes.

A Standard & Poor's – a globális piacvezető hitelminősítők közül elsőként – már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól az elit „AAA" szuverén besorolást.

 

A görögöknél eközben folyamatosan csökken az államadósság, újabb elismerést kaptak azzal, hogy visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings. Hogy ez a görögök esetében pontosan mit jelent, erről itt olvashatnak >>>