Miközben úgy indul újra az elnökségért, hogy négy büntetőeljárás folyik ellene, Trump dühösebbnek, kétségbeesettebbnek és veszélyesebbnek tűnik az amerikai típusú demokráciára, mint első ciklusában. A kirajzolódó ív azonban sokkal hosszabb távot fog át: Trump évtizedek óta dicsőíti a politikai erőszakot, és csodálattal beszél az autokratákról – fogalmazta meg a The New York Times, amelyet az Index szemlézett.

Az amerikai lap elismeri, hogy Trump és szövetségesei terveinek egy része összhangban van azzal, amit bármelyik átlagos republikánus elnök megtenne. Trump nagy valószínűséggel visszavonná Biden elnök számos, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és az elektromos autókra való átállás felgyorsítására irányuló határozatát. 

Trump programjának más részeit azonban egyenesen abnormálisnak nevezik.

  • Előtte egyetlen amerikai elnök sem játszott el azzal a gondolattal, hogy kilépjen a NATO-ból,
  • azt állította, hogy parancsot adna a hadseregnek a mexikói drogkartellek megtámadására,
  • a hadsereget hazai földön is bevetné a papírokkal nem rendelkező bevándorlók kiutasítására,
  • megszüntetné a kongresszus által létrehozott, az elnöki ellenőrzésen kívül működő ügynökségek függetlenségét, 
  • csökkentené a közszolgálati védelmet, hogy könnyebben lehessen kirúgni és leváltani több tízezer kormányzati alkalmazottat.
  • a volt elnök fogadalma, miszerint az igazságügyi minisztériumot arra használja, hogy bosszút álljon ellenfelein, hatalmas kihívást jelent a demokratikus értékek ellen.

A The New York Times szerint az Egyesült Államokban egyenes út vezet a diktatúrához.

Donald Trump az összes friss közvélemény-kutatásban holtversenyben vagy Biden elnök előtt áll –, megfosztva a többi republikánus kihívót indulásuk létjogosultságától

– írja a The Washington Post hasábjain megjelent véleménycikkében Robert Kagan, a Brookings Institution vezető munkatársa.

A publicista szerint, ha valami csoda nem történik, Trump hamarosan a republikánusok elnökjelöltje lesz. Amikor ez megtörténik, gyors és drámai változás következik be a politikai hatalmi dinamikában, az ő javára. Ha Trump megnyeri a szuperkeddet, a szavazatokat a pénz követni fogja, és ezek alapján Trumpnak hamarosan sokkal több hatalma lesz. A következő fázis arról szól, hogy az emberek beállnak a sorba – írja Kagan, akit az Index szemlézett.

Donald Trump: Én fogom megmenteni a demokráciát

Ahogy közeledik a választás, az exelnök egyre hangosabb és egyre konkrétabb. Szerint Joe Biden veszélyt jelent a demokráciára. Bővebben --->