Korábban arról számoltunk be, hogy sok vezető nincs elragadtatva a Z-generációs fiatalok munkavégzését illetően, de vajon milyen véleménnyel vannak a magyar emberek az éppen felnőtté váló korosztályról?

Pulzus kutatása során vegyesen kérdeztek különböző végzettségű és korú férfiakat és nőket, hogy hogyan ítélik meg a fiatalok munkamorálját, illetve, hogy szívesen dolgoznának-e együtt a Z-generáció tagjaival.

Pulzus kutatás 1.
Pulzus, Napi.hu

A megkérdezettek 45 százaléka férfi, 55 százaléka nő, 37 százalékuk a 18-39, 34 százalékuk pedig a 40-59 éves korosztály tagja.

A válaszadók 49 százaléka - ugyan különböző okokból - de szívesen dolgozna együtt a fiatalokkal.

29 százalékuk szerint az idősebbek dolga alkalmazkodni, hiszen ők nevelték fel a fiatalabb korosztályt, 20 százalékuk pedig azért foglalkoztatná őket, mert egyáltalán nincs rossz véleménnyel a Z-generációról, és mindössze 3 százalékuk csak azért, mert szereti a kihívásokat.

A pozitív válaszadók közé tartozik a férfiak 52, és a nők 47 százaléka, tehát a nemek csaknem azonos arányban dolgoznának együtt a Z-generáció tagjaival.

A kitöltők 25 százaléka jelölte meg azt a válaszlehetőséget, hogy nem dolgozna szívesen a fiatalokkal, viszont a gyenge munkamorál és a rossz kommunikációs képesség nem csak a Z-generációról mondható el.

Ez az opció bizonyult a legnépszerűbbnek a női válaszadók között, 32 százalékuk egyetért azzal, hogy attól függetlenül, hogy vonakodnak a közös munkától, a fiatalokról terjengő rémhírek valójában nem biztos, hogy generációs problémák.

A nemleges válaszadók 16 százaléka azért nem dolgozna együtt velük, mert gyenge munkaerőre nincs szükség, a megkérdezettek 10 százaléka pedig tartózkodott.

Pulzus
Pulzus, Napi.hu

Nem meglepő módon a különböző korosztályok véleménye jelentősen eltér egymástól, azonban váratlan, hogy

a 60 éves vagy idősebb válaszadók bizonyultak a legelfogadóbbnak a Z-generáció tagjaival.

62 százalékuk dolgozna együtt szívesen a fiatalokkal, míg a 40-59 éves korosztály csupán 38, a 18-39 éves korosztály 48 százaléka lenne hajlandó a közös munkára.

p
Pulzus, Napi.hu

A Pulzus kutatásából az is kiderült, hogy az iskolázottság milyen szerepet játszik a Z-generációról való vélekedésben:

a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 46 százaléka foglalkoztatná őket, a középfokú végzettségű válaszadók 50 százaléka és a nyolc általánost végzettek szintén fele dolgozna együtt a fiatal korosztállyal.

Pulzus
Pulzus, Napi.hu

Azt is megvizsgálták, hogy a különböző településtípusokon élők milyen állásponton vannak a Z-generáció munkavégzéséről: a Budapesten élők 46, a vármegyeszékhelyek lakóinak és a más városokban élőknek 47, a községek lakosainak 54 százaléka dolgozna együtt szívesen a fiatalokkal.

A felmérésből tehát kiderült, hogy a nők és férfiak körülbelül azonos arányban vélekednek pozitívan vagy negatívan a Z-generáció munkamoráljáról és kommunikációs készségéről, valamint az iskolázottság sem játszik meghatározó szerepet abban, hogy miképp ítélik meg a mai fiatalokat.

Pulzus
Pulzus, Napi.hu

A kutatást a Pulzus készítette a Napi.hu megbízásából 2023.08.16. és 08.17. között.