A délpesti régió teljes traumatológiai ellátása a Semmelweis Egyetemhez került, miután november 1-jével lezárult a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Merényi Gusztáv telephelyének a Semmelweis Egyetembe történő integrálása – írja szerda esti közleményében az egyetem.

A Traumatológiai Klinika – amely a Külső Klinikai Tömbben, a Korányi Központi Betegellátó Épületben kapott helyet és heti hét nap 0-24 órában biztosít ellátást – egy nemzetközi színvonalú, betegellátó és oktatási feladatait egységesen és hatékonyan biztosító, új szervezeti egységként jött létre. Az integrációval az ortopédia-traumatológia kapacitás egymást erősítve jelenik meg a Semmelweis Egyetem Külső Klinikai Tömbjében.

Semmelweis Egyetem, az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Dél-pesti Centrumkórház júniusban állapodott meg abban, hogy 2023. november 1-től a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Merényi Gusztáv Kórház Telephelye a Semmelweis Egyetem tulajdonába kerül, az érintett területi ellátási kötelezettséggel együtt. November 1-től a Gyáli út 17-19. szám alatti címről a traumatológiai ellátás átköltözött a Semmelweis Egyetem Központi Betegellátó Épületébe, a Korányi Sándor utcába.

Ezzel az átszervezéssel a traumatológiai ellátás térben is közel kerül azokhoz a társszakmákhoz, amelyekkel szoros együttműködésre van szükség, mint például az intenzív ellátás, a sebészet és a képalkotás. Emiatt szükségessé vált néhány intézet, klinika és járóbeteg szakrendelés költözése.

A Merényiben 107 traumatológiai és 8 intenzív ágy működött, ez a struktúra is átkerült az egyetemre, a traumatológiai ágyakon belül növelve a súlyosabb betegek ellátására alkalmas kapacitást. A Merényi traumatológia orvosi és szakdolgozói humánerőforrását is teljes körűen átvette a Semmelweis Egyetem Klinikai Központja.

A klinika heti hét nap 0-24 órában biztosítja az ellátást, a KBE tetején lévő helikopterleszálló igénybevételével. A folyamatos traumatológiai ellátás biztosításához az egyetem társklinikái is hozzájárulnak készenléti ügyelettel vagy rendelkezésre állással.

November 1-jétől az Országos Mentőszolgálattal egyeztetve a mentő ide szállítja a betegeket, a járóbetegellátást igénybe vevőknek is ide kell érkezniük. Számukra egy traumatológiai fogadóközpontot alakítottak ki, amely a Külső Klinikai Tömb belső udvaráról nyílik. Az ellátást követően hazaengedett betegek kontrollvizsgálata ugyanakkor továbbra is a Merényiben történik.

Az átadás-átvétel november 1-jével lezárult, ennek köszönhetően az egyetem portfóliója traumatológiai ellátással és képzési hellyel is bővült, és az egyetemhez került a Merényi telephely 564 ezer fős dél-pesti és délkelet-pesti ellátási területe is.

November 1-jén 8 óra alatt mintegy 40 beteg ellátása történt meg a klinikán. Ez idő alatt a legtöbb feladatot a felső- és alsó végtag sérülések adták az ott dolgozóknak: volt gipszelés, ficam, combnyaktörés miatti műtét.

 

Pár hét és hatalmas változás jöhet az egészségügyben

Soha nem volt még ilyen magas a kórházak tartozásállománya, jelenleg az egyetemi klinikákkal együtt 108,2 milliárd forintot görgetnek maguk előtt. Az orvostechnikai beszállítók úgy érzik, már elmentek a falig. Az államtitkár azt ígéri, novemberben jöhet a változás. Bővebben --->