November 1-től ZalaSomogy és Bács-Kiskun vármegyékben is átalakul a háziorvosi ügyeleti rendszer.

Zalában a munkanapokon 16-22 óra között, illetve hétvégén és ünnepnapokon 8-14 óra között a vármegye négy pontján – Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Keszthelyen, Lentiben – háziorvosi ügyelet működik. Hétköznap 22-8 óráig, hétvégén és ünnepnapon 14 órától reggel 8 óráig Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Keszthelyen van ügyelet.

Somogy vármegyében hét telephelyen biztosítják a betegek ellátását:

  • Barcson, 
  • Balatonbogláron, 
  • Kaposváron, 
  • Marcaliban, 
  • Nagyatádon, 
  • Siófokon 
  • és Tabon
Ezeken a helyszíneken 16 és 22 óra között a háziorvosi ügyelethez fordulhatnak a betegek.

Bács-Kiskun vármegyében Baján, Bácsalmáson, Kalocsán, Jánoshalmán, Kecskeméten, Kiskőrösön, Kiskunfélegyházán, Kiskunhalason, Kiskunmajsán, Kunszentmiklóson és Tiszakécskén lesz ügyeleti ambulancia. 22 óra után már kevesebb telephelyen – Baján, Kalocsán, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán és Kiskunhalason – lesz ügyeleti ellátás - írja a Baon.hu

A 2023. február 1-jén Hajdú-Bihar vármegyében indult egységes rendszerhez már Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Komárom-Esztergom vármegyék is csatlakoztak.

Majd BaranyaJász-Nagykun-Szolnok és Veszprém, októberben pedig Heves, Tolna és Csongrád-Csanád vármegyékben is megváltozott az ügyeleti ellátás.

Augusztus elején átlépte a 100 ezret az Országos Mentőszolgálat új alapellátási ügyeleti rendszerében ellátott betegek száma.

A mentőszolgálat adatai szerint több mint 83 ezer beteget valamelyik ügyeleti telephelyen láttak el, 9500 esetben telefonos tanácsadás történt, mintegy 6500 beteghez pedig ügyeleti kocsit küldtek és a lakásukon látták el őket.

Kép: Economx

A jellemzően enyhébb egészségügyi problémákra az esetek több mint 90 százalékában az ügyeleti ellátás megfelelő megoldást jelentett, kevesebb mint 8500 beteget kellett további szakellátásra vagy kórházba küldeni. Az alapellátási ügyeletben ellátottak csaknem 40 százaléka gyermek, illetve 18 éven aluli fiatal volt.

1830 – az egységes ügyeleti hívószám

Az egységes alapellátási ügyeleti rendszer telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is egységesen: 1830.

Az új alapellátási ügyeletet 2024 tavaszáig fokozatosan bevezetve az ország egész területén egységes, két elemből álló, betegközpontú rendszerrel: háziorvosi ügyeleti rendeléssel és sürgősségi ügyelettel biztosítják minden rászoruló számára.

A visszajelzések alapján az ügyeleti rendszert az ellátottak az 1-től 5-ig terjedő elégedettségi skálán 4,24-re minősítették, ami az egészségügyi szolgáltatások esetében kifejezetten magas értéknek számít.

Nyáron egyébként az átalakítási folyamat három hónapara leállt.

2024 év elejére Budapest kivétel minden vármegye csatlakozik

Az OMSZ honlapján azt írják, hogy decemberben Vas és Nógrád vármegye csatlakozik az új ügyeleti rendszerhez, 2024. januárjában Fejér, februárjában pedig Pest vármegye, így jövő év elejére Budapest kivétel az egész országban egységes sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működik majd.